НБУ планує достроково продати частку в Розрахунковому центрі - міністр фінансів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ планує достроково продати частку в Розрахунковому центрі - міністр фінансів

Казна та Політика
778
Національний банк України (НБУ) планує в найближчому році продати свою частку в ПАТ “Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках” (РЦ, Київ), повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак.
“Національний банк раптом вирішив продавати його … Вони планують це зробити найближчим часом. Ну, нехай, в наступному році”, – сказав міністр журналістам в кулуарах інвестиційної конференції “A Fresh Look at Ukraine” інвесткомпанії SP Advisors в Києві у вівторок.
Він пояснив, що в цьому зв’язку уряд вирішив відкривати спецрахунки по електронному адмініструванню податку на додану вартість в Держказначействі.
Як повідомлялося, 14 жовтня 2013 вступив в силу закон про депозитарну систему, який передбачає поділ розрахунково-клірингової функції та депозитарного обліку, раніше поєднувані комерційним депозитарієм – ВДЦП – і його конкурентом – підконтрольним державі Національним депозитарієм України.
Закон передбачає створення єдиного Центрального депозитарію на базі НДУ і Розрахункового центру з часткою Нацбанку на першому етапі понад 75%. Нацбанк вирішив створити Розрахунковий центр на базі ВДЦП, який потім був перейменований в ПАТ “Розрахунковий центр”. Частка НБУ в РЦ становить 77,7897%, а в НДУ – 25% акцій. Крім того, великими акціонерами Нацдепозитарію є держава – 25%, пенсійний фонд НБУ – 10,979%, державні Ощадбанк і Укрексімбанк – відповідно 25% “мінус” 1 акція і 9,98%.
У частині Розрахункового центру закон встановлює, що на першому етапі основним акціонером цієї структури, яку створюють у вигляді ПАТ зі статутним капіталом мінімум 100 млн грн, буде Національний банк, частка якого повинна перевищувати 75%, проте згодом, через п’ять років, вона може знизитися до 25% + 1 акція.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас