Компаніям дозволили обирати біржі для аукціонів з продажу нафти і газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компаніям дозволили обирати біржі для аукціонів з продажу нафти і газу

Енергетика
215
Кабінет Міністрів дозволив нафтогазовим компаніям самим вибирати біржі для проведення аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу, у тому числі спецаукціони з продажу скрапленого газу для потреб населення. Про це йдеться в постанові уряду №570 від 16 жовтня “Про організацію та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу”.
“Для організації та проведення аукціонів продавці укладають з біржами договір про організацію та проведення аукціонів”, – наводять ЗМІ витримку з постанови.
До цього, біржа, на майданчику якої проводилися аукціони з продажу енергоресурсів, визначалася Міністерством енергетики та вугільної промисловості після проведення відповідного конкурсу.
Крім цього, Кабмін зберіг прив’язку встановлення стартової ціни на українську нафту і газовий конденсат до митної вартості нафти сорту Urals за даними Державної фіскальної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення аукціону.
Для розрахунку стартової ціни на аукціонах для сирої нафти і газового конденсату враховуються обсяги нафти, що надійшли на митну територію України в кількості не менше 5 тис. тонн.
Також Кабмін зберіг понижуючий коефіцієнт 0,85 при визначенні стартової ціни на нафту, в разі відсутності поставок в країну нафти марки Urals трубопровідним транспортом, але надходження нафти Azeri або інших сортів нафти Каспійського регіону.
За відсутності поставок в країну вищевказаних сортів нафти стартова ціна української нафти визначається шляхом множення середнього значення ціни контрактів з продажу нафти сорту Brent (за даними Crude Oil Marketwire агентства Platts) на той же понижуючий коефіцієнт 0,85.
Уряд також встановив, що граничний обсяг скрапленого газу, який реалізується на спеціалізованих аукціонах, не може перевищувати 4 тис. тонн на місяць.
В червні Міненерговугілля вибрало Українську універсальну біржу (УУБ) для проведення аукціонів з продажу нафти, газового конденсату власного виробництва та скрапленого газу на внутрішньому ринку.
З 22 серпня Господарський суд Києва зобов’язав проводити аукціони з продажу нафти сирої, газового конденсату і скрапленого газу, у тому числі, спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення виключно на майданчику Української універсальної біржі.
15 вересня Господарський суд Києва скасував свою постанову від 22 серпня, якою зобов’язав проводити аукціони з продажу нафти сирої, газового конденсату і скрапленого газу, у тому числі спеціалізовані аукціони з продажу скрапленого газу для потреб населення, виключно на майданчику УУБ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас