"Пальонка" наступає: виробництво фальсифікованого алкоголю в Україні виросло до 30-50% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Пальонка" наступає: виробництво фальсифікованого алкоголю в Україні виросло до 30-50%

Казна та Політика
1097
Рахункова палата провела перевірку обґрунтованості планування та дієвості контролю за повнотою нарахування і своєчасністю надходжень акцизного податку на алкогольні напої в Державний бюджет України за період 2011-2013 роки та I півріччя 2014 року, передає прес-служба відомства.
Перевіркою встановлено, що Кабмін, Державна фіскальна служба (Державна податкова служба та Державна митна служба України – до березня 2013 року, Міндоходів – до липня 2014 р) не в повній мірі реалізували заходи щодо посилення державного контролю за виробництвом та обігом алкогольних напоїв протягом перевіреного періоду. Це призвело до збільшення (до 30-50 проц.) Тіньового сектора виробництва цих напоїв і не забезпечило приріст платежів з акцизного податку до державного бюджету.
“До сих пір не сформоване дієве правове поле, не створено цілісний механізм регулювання виробництва і обігу алкогольних напоїв, їх оподаткування та контролю за рухом платежів. Зокрема, не відповідає світовому досвіду певний в Україні механізм ліцензування виробництва алкогольних напоїв і торгівлі ними. З 2006 роки не переглядалася річна плата (780 грн.) за ліцензії на виробництво, експорт і імпорт алкогольних напоїв, незважаючи на інфляційні процеси, що відбулися в державі за останні 8 років (індекс інфляції в цей період склав 211,6 відсотка) “, – говориться в повідомленні.
Як відзначили в прес-службі, зменшення протягом періоду перевірки обсягів виробництва лікеро-горілчаної на 16,5 проц. та виноробної продукції на 33 проц. негативно вплинуло на надходження акцизного податку з алкогольних напоїв до держбюджету.
В 2011-2013 роках рівень цих надходжень склав 5,3 – 5,8 млрд. грн. і забезпечувався за рахунок підвищення ставок податку, збільшення в 2,3 рази імпорту алкогольних напоїв і переплат з податку, зокрема, в 2013 році в 4,4 рази. Частка надходжень акцизного податку з вироблених в Україні алкогольних напоїв зменшилося з 96,1 проц. (2010) до 83,4 проц. (2013) і тільки в I півріччі 2014 зросла до 88,6 відсотка. Це відбулося в основному за рахунок приросту реалізації алкогольних напоїв суб’єктами господарювання напередодні підвищення з 1 липня 2014 ставок акцизного податку, а також зменшення переплат податку з лікеро-горілчаної та виноробної продукції, ввезеної на митну територію України, відповідно на 50,3 і 36,7 відсотка.
“З метою зменшення кількості обов’язкової звітності, що подається виробниками алкогольних напоїв в органи влади, і спрощення проведення розрахунків надходжень акцизного податку до державного бюджету, Рахункова палата звернула увагу на необхідність: створення уніфікованої системи кодування алкогольних напоїв, забезпечення органами державної фіскальної служби здійснення дієвого контролю за повнотою нарахування і своєчасністю надходження акцизного податку з алкогольних напоїв до державного бюджету та належного рівня контрольно-перевірочної роботи в цій сфері”, – йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас