FT: Успіхи ринку праці ознаменували закінчення кількісного пом'якшення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: Успіхи ринку праці ознаменували закінчення кількісного пом'якшення

Кредит&Депозит
397
Закінчення закупівель активів Федеральною резервною системою США на цьому тижні знаменує кульмінацію безпрецедентної монетарної кампанії. Однак тріумфально святкувати перемогу не доводиться.
Остання закупівля центральним банком США активів на $15 млрд на місяць завершує третій раунд кількісного пом’якшення (кількісного пом’якшення, QE3), що почався у вересні 2012 р. Втім, ФРС не призначила на середу прес-конференцію. Центробанк тільки опублікує свою заяву, зміни в якій будуть, швидше за все, помірними. Це буде спокійне завершення історичної програми закупівель активів, яка допомогла налагодити економіку США і збільшила баланс регулятора на трильйони доларів.
Федеральна резервна система збирається припинити закупівлі активів – політику, спрямовану на зниження довгострокових процентних ставок, – незважаючи на недавню волатильність ринку і побоювання з приводу загальносвітового зростання. Початковою метою QE3 було істотне поліпшення перспектив ринку праці. Місію можна вважати виконаною.
Коли більше двох років тому починався QE3 і ФРС купувала активи на $85 млрд на місяць, безробіття становило 8,1%. Зараз її рівень опустився до 5,9%. Останні дані були обнадійливими – 2488 тис. нових робочих місць, і немає підстав сумніватися в прогресі ринку праці.
Без належного обґрунтування чиновники ФРС не могли б послідувати за пропозицією Джеймса Булларда з Федерального резервного банку Сент-Луїса і продовжити закупівлі до грудневого засідання. Якщо коли-небудь виникне необхідність в новій програмі QE, знадобиться нова мотивація і нове пояснення. «Якщо складеться враження, що інфляція йде в неправильному напрямку і це надовго, тоді ми задумаємося про відповідну нову політику», – сказав Ерік Розенгрен з Федерального резервного банку Бостона в недавньому інтерв’ю Financial Times. Він зазначив, що QE завершиться згідно з графіком. «Проте в цей момент нам треба буде вказати, що ми вносимо зміни не тому, що у нас недостатнє поліпшення ринку праці, а тому, що ми боїмося, що інфляція рухається вниз, а ми хочемо, щоб вона росла», – запевнив експерт.
Інша проблема встановлює ставки Федерального комітету з операцій на відкритому ринку в тому, як бути з його обіцянкою низьких ставок «протягом значного часу після завершення програми закупівель». Ці промови, яким належить змінитися після завершення QE3, були джерелом наростаючого невдоволення чиновників ФРС, які вважали їх занадто негнучкими.
Регулятор вже немало зробив, щоб послабити «значний час». На початку місяця Стенлі Фішер, віце-голова ФРС, практично зробив цю фразу марною, визначивши період від двох місяців до року.
Недавнє невизначеність на ринку також знизила ентузіазм ФРС відносно складних маневрів за допомогою напрямних натяків. За словами Розенгрен, зміна висловлювань ФРС була викликана станом ринків. Чарльз Еванс з Федерального резервного банку Чикаго сказав, що надавав би перевагу «прямим необхідним змінам висловлювань» з приводу завершення QE3.
Найлегший варіант – просто відмовитися від згадок закупівель активів. В такому разі не буде фіксованої точки початку «значного часу». Трохи більша агресивна альтернатива – дати зрозуміти, що «значний час» починається в жовтні і відлік пішов.
У той же час у системі ФРС є ще безліч варіантів більш тривалої зміни висловлювань, якщо до них ще не вдалися. Один з них, наприклад, змінити «значний час» на «деякий час». Проте це абсолютно неприйнятно для тих чиновників, які вважають, що такі слова дають помилкове відчуття зобов’язання і точності.
Значну увагу як і раніше привертають слова, котрі пов’язують час підвищення процентних ставок і його швидкість з темпами прогресу в досягненні повної зайнятості і двохвідсоткової інфляції. В нинішній заяві Федерального комітету з операцій на відкритому ринку вже позначено більшість факторів, за якими стежить ФРС. Можливо, йому не потрібні особливі модифікації.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас