Втрати спишуть на держборг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрати спишуть на держборг

Фондовий ринок
857
Вперше в своїй історії державний Укрексімбанк отримав збиток: за дев’ять місяців він втратив 3,9 млрд грн. Погіршення фінансів банку викликано різким збільшенням обсягу проблемних кредитів, під які сформовані 100-відсоткові резерви. Якщо банку з урахуванням стрес-тесту МВФ буде потрібно капітал, необхідну суму коштів уряд зможе надати тільки за рахунок нарощування держборгу.
Великий мінус
Укрексімбанк в III кварталі несподівано отримав величезний збиток – 4 млрд грн, хоча 1-е півріччя установа завершила з прибутком 109, 5 млн грн. Ще не всі банки оприлюднили свої квартальні звіти, але серед найбільших установ Укрексімбанк з негативним показником 3,9 млрд грн за дев’ять місяців вже став лідером. Топ-3 щодо збитку замикають Укрсоцбанк (-1,5 млрд грн) і Райффайзен Банк Аваль (-1,3 млрд грн).
Настільки значний негативний фінансовий результат був отриманий через те, що в III кварталі найпроблемніші активи Укрексімбанку (портфель V категорії якості – прострочення понад 90 днів) збільшилися на 5,1 млрд грн. Під них банк сформував резерви на ідентичну суму. Під всі види кредитів в резерви за дев’ять місяців було направлено 9,05 млрд грн. Без урахування резервів банк вів прибуткову операційну діяльність (5,3 млрд грн).
До цього часу портфель V категорії збільшувався в Укрексімбанку не так швидко: у I кварталі – на 2,7 млрд грн, в II кварталі – на 1 млрд грн. В установі відмовилися повідомити, якість яких саме кредитів погіршилося так суттєво. «Формування резервів є свідомим і прогнозованим кроком Укрексімбанку для створення додаткового запасу міцності і захисту коштів вкладників і кредиторів від можливого прояву кредитних ризиків в умовах економічного спаду», – йдеться в повідомленні банку.
Настільки великі збитки українські кредитні установи показують нечасто, наприклад, вони були у Промінвестбанку (був врятований російським Зовнішекономбанком), Укргазбанку і Родовід Банку (були рекапіталізовані державою).
Держава допоможе
Активне формування резервів Укрексімбанком співпало з підбиттям підсумків стрес-тесту, який визначив розмір докапіталізації банків. В НБУ розповідали, що в капітали Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку необхідно внести сумарно 12,5 млрд грн, найбільшу суму – в Ощадбанк. При цьому цифра потреби Укрексімбанку в грошах не називалась.
Власник банку повідомив FinMaidan, що рішення про докапіталізацію буде прийнято на основі рекомендації Нацбанку. «Відповідно до закону «Про держбюджет на 2014 рік», Кабміну надано право здійснювати випуски ОВДП з подальшим придбанням у держвласність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії банків. На сьогодні Мінфіном розробляється і узгоджується відповідний проект постанови уряду про визначення порядку придбання акцій банків в обмін на ОВДП. Проектом передбачено, що рішення уряду про збільшення статутних капіталів банків повинно прийматися на підставі пропозиції Нацбанку», – повідомили FinMaidan в прес-службі Мінфіну.
У держбюджеті на докапіталізацію банків, понад 75% яких належить державі, закладено мінімум 5,2 млрд грн. При цьому незрозуміло також те, наскільки скорочення капіталу від вже отриманого збитку накладається на скорочення капіталу через стрес-тести. Принаймні, на 1 жовтня банк залишався перекапіталізований – адекватність регулятивного капіталу становила 24,64% при мінімумі в 10%.
Схожі труднощі
Великі збитки інших установ також пов’язані з погіршенням якості кредитного портфеля і економічної ситуації в країні. «Причинами цих збитків є девальвація гривні, в зв’язку з чим сформовані додаткові резерви і переглянута валютна позиція, а також хід подій у Криму і на Донбасі, пов’язаних з припиненням діяльності банку в Криму і значним погіршенням економічних умов на Донбасі, – пояснюють в прес- службі Райффайзен Банку Аваль. – У той же час банк володіє портфелем українських держоблігацій, прив’язаних до долара, вартість яких підвищується з подорожчанням долара проти гривні. Де-факто значна частка збитків, викликаних переоцінкою валютної позиції, була компенсована в ІІІ кварталі шляхом виплати першої частини облігацій, прив’язаних до долара, а інша частина на цей час враховується як частка капіталу і відіб’ється в майбутніх звітах про прибутки/збитки».
Схожа ситуація спостерігається в Укрсоцбанку. «Для того щоб протистояти несприятливій ситуації в країні, Укрсоцбанк направив в резерви під знецінення кредитів майже 2 млрд грн, у тому числі 1,5 млрд грн – в III кварталі, що призвело до збитків за дев’ять місяців в розмірі 1,5 млрд грн» , – лаконічно прокоментували в Укрсоцбанку. Цей банк також показав великий збиток вперше – був одним з небагатьох найбільших банків, який весь час з кризи 2008 року залишався прибутковим. Однак такі чинники, як девальвація, Крим, Донбас і стрес-тести МВФ, погіршили проблеми багатьох установ.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас