Банкам дали лише півроку на стягнення кредиту з поручителя - революційна постанова Верховного Суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам дали лише півроку на стягнення кредиту з поручителя - революційна постанова Верховного Суду

Кредит&Депозит
6844
Поручителі будуть недовго нести відповідальність за проблемними кредитами, за якими ручалися перед банками щодо виплат за своїх друзів і близьких. Кредиторам дали лише 6 місяців на стягнення заборгованості з таких осіб. Відповідне рішення, розглядаючи справу №6-170цс13, недавно прийняв Верховний Суд.
«Неважливо, що саме говориться в кредитному договорі або угоді, підписаній з кредитним поручителем. Там може бути сказано, що позовна давність за вимогою взагалі п’ятдесят років. Однак по факту буде, як сказав ВСУ – півроку. Якщо банк не прийшов до поручителя протягом шести місяців з моменту першого неплатежу по кредиту, і не вимагав розрахуватися за позичальника (адже поручитель несе з ним солідарну відповідальність), то він запізнився. І не має права більше нічого з нього вимагати», – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Віднедавна це стає все більш поширеною практикою – позичальники не в змозі розрахуватися за своїми кредитами навіть після продажу застав (за іпотеками і автокредитах, де вони сильно подешевшали). І банкам платять їх поручителі, у яких невеликий вибір: або знайти потрібну суму, або повертати банку заборгованість товариша вже своїм майном – продавати квартири і машини.
«Дійсно, банки розгорнули безліч судових процесів щодо стягнення заборгованостей за кредитами, за якими зараз погано платять. Зазвичай, подають одразу два позови – і до самого позичальника, і до його поручителя (вони несуть солідарну відповідальність, так що це дозволяється). І дивляться, де вдасться швидше отримати гроші. Але на перевірку це виходить далеко не завжди, причому, навіть, коли на користь кредитора виносяться судові рішення. Все спускає на гальма Державна виконавча служба, яка давно потребує реформування», – зазначив керуючий партнер юрфірми “Можаєв і Партнери” Михайло Можаєв.
У разі, якщо банк спробує стягнути з поручителя прострочені борги, яким понад півроку, юристи радять тут же подавати позов – запевняють, що претензію кредитора можна буде легко оскаржити. А ще краще – відразу повідомити про закінчення строку позовної давності. «Краще тут же подати позовну заяву після того, як закінчиться півроку з моменту неплатежу по кредиту. Надалі це ускладнить задачу банку: суд, швидше за все, відмовить йому в прийомі позову (якщо, звичайно, він не буде напирати на поважні причини), суперечка буде завершена, навіть не розпочавшись», – резюмував Можаєв.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас