FT: У середньостроковій перспективі європейські акції можуть обігнати американські — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: У середньостроковій перспективі європейські акції можуть обігнати американські

Фондовий ринок
144
Є такий залізний закон ринків: коли встановлюється досить твердий консенсус, можна отримати хороший прибуток, зробивши ставки проти нього. Переважна думка останніх шести років, що зміцнилася в останні кілька місяців, полягає в тому, що в США все буде добре, а в Європі все буде погано. З моменту початку посткризового зростання цін в березні 2009 р американські акції перевершили європейські на 61%.
Це означає, що, ймовірно, варто вливати гроші в Європу, в той же час роблячи ставку проти США. У зв’язку з цим виникають дві проблеми. По-перше, спочатку існували вагомі причини для формування вищезгаданої консенсусної думки. Країни на периферії Європи, по колишньому все ще вражені кризою. Економіка США зростає, хоча і не вражаючими темпами. По-друге, коли яка- небудь консенсусна думка чи тенденція закріплюються на ринку, вони можуть мати місце ще довго після того, як перестануть бути виправданими з точки зору економічних показників.
В звіті TrimTabs Investment Research говориться, що в останні кілька місяців європейські біржові інвестиційні фонди переживають найзначніший за всю свою історію відтік капіталів. Водночас приплив капіталів в американські акції змінився лише небагато. Робити ставку проти такого стійкого настрою в короткостроковій перспективі може бути небезпечно.
З урахуванням цих застережень є аргументи на користь європейських акцій. Порівняно з середніми прибутками за останні десять років Research Affiliates показує, що найбільші американські акції торгуються з коефіцієнтом ціна / прибуток 26,3. Це значно перевищує їх довготривалий середній показник 15,9. У той же час акції французьких (14,3), німецьких (16,4), італійських (9,9) та іспанських (12,0) компаній дешевше американських і, що критично, значно дешевше власних середніх коефіцієнтів за тривалий час.
Як можна обгрунтувати таку розбіжність? Переконаністю у винятковому розриві – в тому, що США та ЄС перебувають у різних точках економічного циклу і циклу прибутковості. Нинішні ціни акцій мають сенс в тому випадку, якщо США збираються переживати бум, а Європа – і далі занурюватися в рецесію.
Однак це важко прийняти на віру. Прибутки європейських компаній залишаються на рівні приблизно на 25% нижче їх докризового піку, тоді як зафіксований прибуток американських компаній майже на 50% перевищує докризовий пік і підтримується рекордними нормами прибутку.
Легко простежити, як виникла ця невідповідність в цінах на акції. З 2010-го по 2012 р єврозона була охоплена кризою, що загрожувала її існуванню. Ризик дефолтів по держборгу і виходу країн із зони євро був вельми реальним. Ця криза і введені для боротьби з нею заходи суворої економії завдали серйозної шкоди економіці Європи та її корпоративному сектору. Високий рівень безробіття серед молоді в Іспанії та Греції – це велика людська трагедія.
Однак сама по собі криза держборгів вже закінчилася, навіть якщо економічні проблеми продовжують існувати. Події останніх декількох тижнів служать доказом. У цей період з’явилися тривожні ознаки уповільнення зростання в країнах Центральної Європи та нові побоювання щодо держборгу Греції. Однак вони надали мінімальний вплив на прибутковість іспанських, італійських і навіть португальських держоблігацій. Передбачуваний ризик дефолту по держборгу в цих країнах і досі залишається мінімальним.
Проблеми Європи реальні. Статистика показує недавнє зниження рівня продажів європейських компаній. Підтвердженням проблем служить той факт, що Європейський центральний банк (менше схильний до м’якої монетарної політики, ніж будь-які інші провідні центральні банки) навіть розглядає такі заходи, як покупка корпоративних облігацій.
Однак розрахунки інвесторів складніше, ніж наведені вище. Корпоративна Європа зараз розпорядженні можливості до відродження. Роберт Смитсон з лондонської Taube Hodson Stonex зазначає, що норма прибутку багатьох іспанських компаній трохи відстає від пікової прибутковості докризового періоду, і припускає, що будь-яке відновлення продажів швидко перетвориться в прибуток. Навіть дані з продажу можуть бути оманливими. Багато американських компаній сфери споживчих товарів, – включаючи Coca-Cola, McDonald’s, Yum Brands, Johnson & Johnson і Apple, – повідомили про те, що в третьому кварталі зростання продажів було сильнішим в Європі, ніж в США. Він припускає, що периферійні країни Європи орієнтовані на «відродження».
У той же час може бути небезпечно ставити на те, що США як і раніше будуть перевершувати всіх інших. Подивіться на гарячкову покупку облігацій, яка призвела до «миттєвого обвалу» минулого тижня. Якщо у цієї події і був якийсь зовнішній поштовх, то це були низькі показники роздрібних продажів в США. Ринок небезпечно залежить від будь-яких натяків на те, що відновлення в США не йде за планом.
Ще один ризик, що враховується в сценаріях, полягає в тому, що зростання в США відбувається занадто швидко і, отже, викликає інфляцію і в зв’язку з цим – підвищення процентних ставок. Оскільки інвестори стурбовані, різке зростання ставок знизить ціни американських акцій, тоді як, по всій ймовірності, низька вартість позик в єврозоні підтримає європейські акції.
Нарешті, вдамося до аналізу сценаріїв. Зараз на єврозону припадає близько 16% експорту США – це показник досить високий, щоб мати значення. Якщо єврозона скотиться в кризу, це вдарить по США; якщо США дійсно будуть рости, це допоможе єврозоні впоратися з труднощами. Так чи інакше, у терплячих учасників ринку, схоже, є підстави почати закладати гроші в припущенні, що в середньостроковій перспективі європейські акції обженуть американські.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас