Вибори в Раду будуть сприяти поліпшенню курсових очікувань українців - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори в Раду будуть сприяти поліпшенню курсових очікувань українців - банкіри

Валюта
985
Успішне проведення парламентських виборів і їх підсумки будуть сприяти поліпшенню курсових очікувань українців, але перспективи гривні, як і раніше, багато в чому будуть залежати від ряду інших політичних і економічних чинників, вважає більшість опитаних банкиров та експертів.
“Сам факт успішного проведення виборів і зникнення пов’язаного з ними фактора невизначеності повинен привести, при інших рівних умовах, до більшої віри в гривню та її зміцнення. Водночас економічні проблеми – дефіцит бюджету та“Нафтогазу”, проблеми з підприємствами в зоні АТО – нікуди не поділися і далі негативно впливають на курс”, – сказав старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.
За його словами, після виборів можна очікувати зближення офіційного курсу і курсу чорного ринку, а також деяке збільшення курсової волатильності через прагнення центрального банку слідувати вимогам Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо гнучкості курсу.
Перший заступник глави правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін підкреслив, що згідно з попередніми підсумками виборів, “Народний фронт” став одним із двох лідерів виборчої кампанії, що дозволяє очікувати продовження роботи Арсенія Яценюка на посаді голови уряду.
“Чинний прем’єр має найвищі шанси зберегти прем’єрське крісло. А саме йому належить заява про те, що економіка України курс гривні до долара вище позначки 12 (12 грн/$ 1 – ІФ) не витримає. Оскільки вся відповідальність за реалізацію програми реформ в цьому випадку лягає на прем’єра, слідочікувати, що він докладе максимум зусиль до стабілізації курсу “, – роз’яснив В. Юткін.
“Результати виборів, без сумніву, сприятимуть зміцненню курсу національної валюти”, – підкреслив він.
Разом з тим, за оцінкою начальника відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитра Сологуба, для динаміки курсу будуть більш важливі події найближчих тижнів – формування коаліції, переговори з МВФ про виділення наступного траншу кредиту, розвиток ситуації на Донбасі.
“Навряд чи результати виборів матиме миттєвий ефект на обмінний курс. Загальне напруження продовжує зберігатися, враховуючи слабку економічну динаміку і невирішений конфлікт на Донбасі”, – зазначив він.
“Якщо Нацбанк побачить, що попит і пропозиція валюти збалансовані на рівнях 12,9-13 грн/$, то можливо, що регулятор почне потихеньку відпускати адміністративні “віжки”, – додав начальника відділу Райффайзен Банку Аваль.
Учасники опитування також вважають, що підсумки виборів формують належні підстави для реалізації реформ, але результативність змін багато в чому буде залежати від форми, спрямованості і рішучості реформування.
“Вибори в цілому виправдали очікування суспільства і надії інвесторів: у новому парламенті сформується провладна більшість, і з великою ймовірністю конституційної більшості, що дозволить законодавчо реалізувати всі розумні ініціативи і реформи уряду. Залишається тільки питання: наскільки ефективні вони будуть?”, – констатував В .Юткін.
При цьому він зазначив, що виразної і економічно обґрунтованої програми уряду до виборів суспільство так і не побачило.
“Якщо протягом півтора-двох років суспільство не побачить змін, парламент може завершити свої повноваження достроково”, – допускає банкір.
“Конфігурація парламенту виглядає вдалою для проведення кардинальних реформ і прийняття важливих заходів щодо стабілізації економіки”, – додав Д.Сологуб.
В свою чергу О.Жолудь прогнозує, що за підсумками виборів не очікується істотних змін економічного блоку уряду та Національного банку України.
Щодо можливої реакції вкладників на підсумки виборів, О.Жолудь висловив думку, що припинення відтоку депозитів стане можливим після прийняття депутатами присяги та затвердження прем’єра.
Водночас В. Юткін вважає, що поки прогнозувати їх реакцію передчасно.
“Ініціативи економічного блоку, зареєстровані в парламенті і що стосуються чергових фіскальних новацій у вигляді підвищення збору на продаж валюти до 2%, збільшення розміру військового податку і підняття рівня обкладання пасивних доходів до 25% не налаштовують на оптимістичний лад і аж ніяк не є чинниками припливу коштів вкладників в банки”, – підкреслив банкір.
При цьому за його оцінкою, повернення інвесторів на ринок не відбудеться до моменту завершення роботи місії МВФ, візит якої вв’язаний з термінами структурування нового парламенту і перенесений з кінця жовтня на першу половину листопада.
За оцінкою Д.Сологуба, в чому ситуація на ринку заощаджень буде залежати від ситуації на валютному ринку.
“Деяка стабілізація обмінного курсу в останні кілька тижнів позитивно вплинула і на динаміку депозитів – їх відтік істотно сповільнилося в порівнянні з вереснем”, – зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас