Оскарження кредитних договорів може перестати бути ефективним способом ухилення від повернення кредитів - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оскарження кредитних договорів може перестати бути ефективним способом ухилення від повернення кредитів - експерт

Кредит&Депозит
1248
Оскарження кредитних договорів в Україні поступово перестає бути дієвим способом ухилення від виконання кредитних зобов’язань завдяки позитивній судовій практиці, яка останнім часом посилює захист прав кредиторів.
Про це повідомив адвокат, старший юрист Адвокатського об’єднання “Арцингер” Олексій Довбуш.
“Практика недобросовісних боржників намагатися визнавати недійсними кредитні угоди досить поширена в Україні, – сказав він. – Часто таким боржникам допомагають юристи, які, розуміючи достатньо формалізований підхід наших судів, шукають будь-які обставини для формального підстави для скасування договору. Якщо такі підстави не вдається знайти , деякі “фахівці” створюють їх самі. В деяких випадках позичальники радяться з юристом на предмет того, що робити або, навпаки, не робити, щоб закласти основу під майбутнє оскарження договору”. Адвокат додав, що подібна практика “визнання боргів недійсними” приводила до суттєвих збитків в українській банківській системі і навіть до відходу з України деяких іноземних інвесторів.
За словами Довбуша, початок позитивної практики захисту прав кредиторів було покладено рішенням Верховного суду України за результатами перегляду справи про визнання недійсним договору іпотеки через відсутність повноважень директора при його підписанні (справа № №5010/238/2012-16/12), в якому суд скасував рішення Вищого господарського суду на тій підставі, що боржник і іпотекодавець виконували належним чином всі умови договорів, укладали договори страхування і підписували акти огляду іпотеки, тобто всіма своїми діями підтверджували схвалення угоди. Крім того, Верховний суд підтримав логічну позицію кредитора і визнав, що останній не міг знати про будь-які обмеження повноважень, оскільки вони не були встановлені на момент підписання договору.
На думку експерта, черговим підтвердженням позитивної тенденції в поліпшенні захисту прав кредиторів може стати справа за позовом ТОВ “Трускавецьінвест” (власник готельного комплексу класу “люкс” у м. Трускавці Львівської області “) до ПАТ “Кредобанк” про застосування наслідків нікчемного кредитного договору та визнанню недійсними договорів забезпечення, касаційна скарга щодо якого буде розглянута Вищим господарським судом України 29 жовтня. У даній справі боржник намагається не платити борг у розмірі понад 100 млн гривень, використовуючи судове оскарження кредитного договору. Не знайшовши об’єктивних підстав для скасування кредитної угоди та договорів застави , позивач вимагав застосувати наслідки нікчемного кредитної угоди. Нікчемність договору, на думку позивача, полягає в тому, що директор підприємства, який підписав договір і який затвердив його печаткою, нібито ніколи не був обраний директором, про що свідчить відсутність рішення загальних зборів ТОВ. При цьому до і після підписання кредитних угод вказаний директор діяв від імені товариства у правовідносинах з іншими суб’єктами господарювання. Позитивним фактором в зазначеній справі є те, що рішення судів першої та другої інстанції були винесені на користь кредитора, а позивачу було відмовлено в задоволенні позовних вимог, очевидно спрямованих на ухилення від повернення кредиту.
“Майбутнє рішення Вищого господарського суду України в зазначеній справі, можливо, визначить додаткові суттєві правові позиції на підтримку захисту прав кредиторів і стане черговим кроком в уніфікації судової практики в цій сфері, – підкреслив Довбуш. – Загалом вже існує розуміння, що практика скасування договорів недобросовісними позичальниками через суд через нібито відсутність повноважень на їх укладення має бути припинена, оскільки є зловживанням права на судовий розгляд для ухилення від сплати боргу та штрафних санкцій або ж затягуванням такої виплати”.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас