Вибори притримали курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори притримали курс

Валюта
2187
Після проведення парламентських виборів потреба в жорсткому утриманні курсу гривні знижується, кажуть банкіри. Але, на їхню думку, не варто очікувати, що НБУ відразу ж відпустить курс у вільне плавання – вони розраховують на поступову лібералізацію обмежень зі збереженням регулярних аукціонів для підживлення кас.
Відмова від стриманості
У неділю в Україні пройшли позачергові парламентські вибори. Згідно екзит-полам, провладні сили набирають за партійними списками понад 50% голосів. До моменту цього голосування центробанк більше місяця в ручному режимі утримував курс на рівні 12,95 грн/$ як на безготівковому, так і готівковому ринках. При цьому він намагався боротися з чорним ринком, на якому долар доходив до 15 грн/$.
Однак в НБУ неодноразово натякали, що не збираються в довгостроковій перспективі утримувати курс. «Потрібно перестати сприймати Нацбанк як курсоутворюючих інструмент. Він відповідає за цінову стабільність. Нацбанк не експортер, чи не імпортер і не робить платіжний баланс», – пояснювала раніше глава НБУ Валерія Гонтарєва.
Після проведення виборів політична потреба в жорсткій прив’язці гривні знижується. «Курс штучно утримується адміністративними заходами і частково інтервенціями НБУ. Без підтримки регулятора курс не зможе перебувати на поточному рівні», – зазначає директор департаменту казначейства Піреус Банку Ігор Якобчук. За підсумками вересня валютні резерви склали $16,38 млрд. Нацбанк жодного разу не повідомляв, який обсяг резервів МВФ дозволив йому направити на інтервенції.
Крім того, після виборів НБУ має намір зняти частину адміністративних заходів, які обмежували імпорт і, як наслідок, попит на валюту. Регулятор хоче скасувати ряд пунктів постанови № 591, які обмежували покупку валюти бізнесом.
Скорочення попиту
Можлива лібералізація ринку може стати наслідком зниження попиту на валюту з боку населення, відзначають банкіри. В жовтні НБУ регулярно продавав валюту для підживлення кас банків. Але перед виборами обсяги інтервенцій були збільшені – склали порядку $100 млн на тиждень. «Напередодні виборів попит виріс, люди традиційно прагнули обміняти гривню на валюту, і в багатьох банках в каси шикувалися черги. Вибори пройдуть і настрої поміняються. Адже попереду ще новорічні свята, коли накопичена українцями валюта частково змінюється на гривню», – каже радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.
Водночас банкіри сподіваються, що центробанк продовжить інтервенції, просто їх обсяги можуть знизитися. «НБУ відмовиться від проведення інтервенцій, тільки якщо ринок почне стабілізуватися або регулятору не буде з чим виходити на торги. Обидва чинники поки неактуальні, тому, судячи з усього, інтервенції продовжаться», – вважає начальник управління казначейства Індустріалбанку Геннадій Литвинов.
Мова може йти про поступову лібералізацію ринку без значних курсових стрибків. Принаймні, прогнози зміни курсу банкіри поки не роблять. Кілька банкірів на питання FinMaidan про прогноз курсу сказали: «Все буде добре».
Крім того, учасники ринку очікують від нового парламенту рішення деяких фінансових питань. «Ситуація з курсом навряд чи дуже зміниться, оскільки жодна політична партія, навіть якщо вона отримає більшість, не зможе диктувати вартість національної валюти. Будемо сподіватися, що в парламенті працюватимуть адекватні люди, – каже заступник голови правління одного з найбільших банків. – Ми чекаємо від нового складу Ради ухвалення закону про конвертацію валютних кредитів, але сумніваємося, що він буде виглядати кардинально по-іншому, ніж у першому читанні».
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас