Меркель: Україна потребує "бридж-фінансування" на покупку газу до нової програми з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Україна потребує "бридж-фінансування" на покупку газу до нової програми з МВФ

Кредит&Депозит
725
Україна потребує бридж-фінансування на період з листопада цього року по лютий наступного до отримання фінансової допомоги в рамках нової програми Міжнародного валютного фонду (МВФ), що дозволить їй почати закупівлю російського газу, повідомила канцлер Німеччини Ангела Меркель.
“Бридж-фінансування означає, що, не пізніше ніж у лютому наступного року, Україна отримає нову програму МВФ, до якої також приєднається нова макрофінансова підтримка Європейського Союзу”, – сказала вона журналістам вночі в п’ятницю по завершенню першого дня роботи саміту Євросоюзу в Брюсселі.
“Але Росія очікує – і на це у неї, думаю, є хороші причини – отримати гроші ще до грудня. Через технічні і тимчасові причини (формування українського уряду, місія МВФ, рішення МВФ), Росії потрібні гроші до нової програми, тому ми повинні знайти в цьому проміжку часу шлях фінансування, якийсь “міст” між листопадом і лютим”, – пояснила А.Меркель.
Вона підкреслила, що йдеться не про нові гроші, а про тимчасове фінансування.
“Я думаю, з доброю волею, є хороші шанси знайти цей шлях”, – зазначила канцлер Німеччини.
А.Меркель зазначила, що проблема ще не вирішена і необхідно визнати, що будь-яке підписання або непідписання угоди з Україною впливає на газове забезпечення Європи. За її словами, сьогодні Україна отримує підтримку від Європи у вигляді реверсних поставок газу, наприклад, через Словаччину.
“Але якщо Європі доведеться постраждати від того, що Україна і Росія не домовляться, то і “реверсу” теж не буде, адже Європі самій потрібен буде цей газ”, – зазначила глава німецького уряду.
Вона підкреслила, що це означає необхідність вести чесні та добросовісні переговори, які за наявності доброї волі мають хороші шанси на успіх.
Відповідаючи на питання про можливість виділення Україні EUR2 млрд допомоги, А.Меркель сказала: “Я б не хотіла висловлюватися про суму фінансової допомоги, в т.ч. бридж-фінансування; з цього приводу існують дуже різні підрахунки”.
Коментуючи стан виконання мінських домовленостей, канцлер Німеччини констатувала, що проблемою залишається і реальне припинення вогню, так як з моменту укладання домовленостей загинуло вже понад 300 осіб, та визначення лінії розмежування, і статус місцевих виборів в Донецьку і Луганську, оскільки сепаратисти не мають наміру проводити їх відповідно до українського законодавства. На її думку, проведення виборів 2 листопада буде суперечити заявам Росії про те, що вона хоче другого Придністров’я, анексії та поважає територіальну цілісність України.
Як повідомлялося, в ході останнього раунду тристоронніх газових переговорів України, Росії та ЄС у Брюсселі 21 жовтня невирішеними питаннями залишилися дефіцит коштів НАК “Нафтогаз України” для передоплати до 4 млрд куб. м газу в листопаді-грудні поточного року, а також питання юридичного оформлення домовленостей. ЄС сподівається, що обидві проблеми вдасться вирішити до наступного раунду переговорів, призначеному на 29 жовтня в Брюсселі.
Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан зазначав, що консультації між Україною та ЄС про фінансування можуть пройти до понеділка, 27 жовтня, проте 24 жовтня він уточнив, що вони можуть тривати і наступного тижня, аж до проведення чергового раунду тристоронніх переговорів.
З урахуванням узгодженої ціни газу в $385 за 1000 куб. м “Нафтогазу України” необхідно до $770 млн щомісяця, щоб здійснити передоплату до 2 млрд куб. м газу в листопаді та грудні.
Раніше представники ЄС заявляли, що Київ на цьому тижні звернувся до ЄС з проханням про додаткове фінансування в розмірі EUR2 млрд ($2,53 млрд).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас