Китай вирішив налагодити військове співробітництво з Іраном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай вирішив налагодити військове співробітництво з Іраном

Світ
247
Глава міністерства оборони Китаю Чан Ваньцюань (Chang Wanquan) заявив, що Пекін хоче налагодити більш тісну співпрацю з Іраном у військовій сфері.
З відповідною заявою глава Міноборони Китаю виступив в ході зустрічі з командувач ВМС Ірану контр-адміралом Хабіболла Сайярі (Habibollah Sayyari).
За словами Ваньцюань, збройні сили обох країн в останні роки підтримують “хорошу співпрацю, здійснюють взаємні візити, підготовку кадрів та співпрацюють в інших областях”. Він також підкреслив, що Китай готовий “налагоджувати з Іраном подальше ділове співробітництво і зміцнювати військові зв’язки”.
Сайярі, в свою чергу, заявив, що Іран приділяє велику увагу своїм зв’язкам з КНР і “готовий посилити двостороннє співробітництво між двома збройними силами, особливо у військово-морській сфері”.
Іранські ЗМІ 20 вересня повідомлялося, що китайські військові кораблі вперше в історії пришвартувалися в іранському порту Бендер-Аббас, щоб потім взяти участь у спільних військово-морських навчаннях у Перській затоці.
На думку аналітиків, співпраця між Іраном і Китаєм у військово-морській сфері націлена на посилення військового потенціалу Ірану в Перській затоці, а також свідчить про намір Китаю посилити свій вплив і присутність за межами Східної Азії.
“Це явна ознака того, що Пекін визнає ці відносини (з Іраном – ред.), які залишалися відносно прихованими до теперішнього часу”, – заявив Крістіан Лем’єр, військово-морської експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень.
Китайські державні ЗМІ повідомляють, що в ході візиту Сайярі в КНР йому провели ознайомчий тур по китайському підводному човні і військовим кораблям, де він “прослухав базову інформацію про китайське обладнання і системи озброєння”. Відзначається, що іранський військовий висловив надію на можливість співпраці двох флотів в операціях проти морських піратів.
На сьогоднішній день Китай є основним покупцем іранської нафти. В останні дні Пекін різко збільшив обсяг закупівель нафти у зв’язку з ослабленням санкцій, введених Заходом проти Ірану.
Представники Ірану і США минулого тижня заявили про “певний прогрес” в ядерних переговорах, спрямованих на врегулювання питань навколо спірної ядерної програми Тегерана.
Нагадаємо, 5 вересня Іран отримав від Японії $1 млрд раніше заморожених активів відповідно до умов досягнутого раніше угоди з “шісткою” міжнародних посередників.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас