Сім найгірших “фінансових” звичок, яких треба позбутись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сім найгірших “фінансових” звичок, яких треба позбутись

Особисті фінанси
7538
В усіх є одна чи дві шкідливі звички. Але зараз мова йде не залипання в мобільний телефон із Angry Birds чи відмова сортувати сміття або здавати на переробку пакети, що звісно, теж дуже важливо.
Мова йде про звички, які шкодять вашому гаманцеві – від надмірних витрат до зволікання при оплаті рахунків, пише Business Insider. Видання попросило шістьох сертифікованих експертів з планування фінансів вибрати найпоширеніші шкідливі “фінансові” звички – і потім запропонувати найефективніші шляхи, як від них позбутися.
1. Купувати обід … і каву, і перекуси кожен день
Якщо ви живете або працюєте в місті (або ваш шлях складається з кількох різних відрізків), купувати обід може бути найлегшим варіантом – і проблематичним, якщо ця звичка починає поглинати гроші, які ви воліли б зберегти на щось, приміром, на відпустку.
“Немає нічого поганого в покупці обіду час від часу, або в тому, щоб перекусити на ходу”, каже Стефані Кіркпатрік, директор фінансового планування у LearnVest, компанії послуг у сфері фінансового планування. “Але якщо ви прагнете зберегти свої основні фінансові цілі, це один з найпростіших пунктів, аби скоротити витрати без серйозної шкоди для якості вашого життя.”
2. Нехтування можливістю скоротити рахунки
Звичайно, платити за рахунками вчасно хороша звичка – але платити більше, ніж потрібно це погана. Приклад? Рахунки про оплату за 300 з гаком каналів, які ви ніколи не маєте часу дивитися.
“Усе можна поділити на три умовні категорії”, пояснює Наталі Тейлор з компанії послуг у сфері фінансового планування LearnVest. “Те, що ви можете контролювати, те, на що ви можете вплинути, і речі, які ви не можете контролювати або впливати на них. Щомісячні платежі відносяться до другої категорії, так що використовуйте свій вплив з розумом.”
“Зниження ваших рахунків – це хороший спосіб знайти додаткові гроші для ваших цілей без необхідності великих жертв”, пояснює Тейлор. Почати можна хоча б з того, аби знайти більш вигідні тарифи на послуги користування мобільним зв’язком, Інтернетом, кабельним телебаченням.
3. Не встановлювати пріоритети у виплаті кредитів
Якщо у вас є кілька кредитів, вони не усі рівноцінні. І поки у вас за узгодженим планом виплат є мінімальна сума, яку треба сплачувати, продуктивнішою стратегією є складати копійка до копійки.
По суті, ви ранжуєте ваші борги в порядку з максимальної до мінімальної процентної ставки, і пріоритети погашення заборгованості з високою процентною ставкою стоять вище. Усі вільні гроші мають йти на погашення цього кредиту в першу чергу. Після виплати найпріорітетнішого боргу, ви переміщаєтесь вниз за списком, щоб погасити черговий борг із високим відсотком.
“Фокусування на оплаті одного боргу (і роблячи мінімальні платежі по всіх інших боргах) може не тільки заощадити витрати на виплату відсотків, але також може дати вам додаткову гнучкість у готівці протягом довгого часу”, пояснює Тейлор. “Оскільки кожна заборгованість погашається, у вас стає на один мінімальний платіж менше, про який треба хвилюватися кожного місяця.”
4. Не слідкувати за балансом кредитної картки
“Вибратись із боргу по кредитній картці може бути одним з найскладніших фінансових викликів,” каже Блейлок. “Якщо у вас є кілька карт, за якими у вас є борги, виберіть ту, за якою відсоток найвищий і погашайте цей баланс кожного разу, як у вас є вільні гроші. Використовуйте принцип із попереднього пункту для того, аби розплатитись по картковим боргам.
5. Платити найвищу ціну за відпочинок
Є причина, чому відвідати, скажімо, південь Франції в липні коштує цілий статок – тому що кожен хоче відпочивати там влітку. Але ви можете скоротити витрати на поїздку, якщо поїдете не в піковий, а в “проміжний сезон”. Інша альтернатива: обрати схоже місце, але більш доступне.
“Ви можете порівняти різні місця, якщо ви знаєте, яку загалом поїздку ви хочете, приміром “хороший пляжний відпочинок “, говорить Кеті Брюер з LearnVest. Вона також рекомендує встановити бюджет для поїздки заздалегідь, і заощаджувати на це щомісяця. “Так у вас будуть кошти, щоб насправді заплатити за відпустку.” Вона також пропонує використовувати туристичні агрегатор-сайти, такі як Kayak і Orbitz, щоб порівняти кращий день, тиждень і місяць для поїздки в даному напрямку.
6. Заощаджувати на власні цілі в останню чергу
У багатьох з нас є звичка спершу платити за рахунками та кредитними обов’язками, а потім решту грошей відкладати на заощадження чи формування “фонду першої необхідності”.
Але при такому підході ми упускаємо з уваги, що заощадження грошей – такий самий обов’язок, тільки цього разу перед нами самими. Якщо не надавати цьому пріоритету – процес не буде успішним.
Треба виправити просту звичку: “Платіть собі у першу чергу”. Можна встановити автоматичне відрахування певної суми із зарплатної картки чи поточного рахунку на депозитний рахунок. Ви не будете шкодувати за грошима, яких ви не бачили. І збільшення заощаджень може надихнути на те, аби утиснути свій звичний бюджет. “Це може коштувати певних зусиль спершу,” говорить Брюер, “але ви будете почувати себе прекрасно, коли побачите, як росте ваш рахунок щомісяця з мінімальною затратою зусилль.”
7. Купувати подарунки в останню хвилину
Грудень припадає на один і той же час кожен рік, але чомусь завжди здається, що він підкрадається непомітно, і доводиться швидко купувати подарунки, до того ж переплачуючи в ціні.
Замість складання списку подарунок на початку грудня, чому б не взяти за звичку, робити це наприкінці грудня або на початку січня на наступний рік? Таким чином, ви будете мати 12 місяців, аби скористатися знижками, акціями і взагалі уникнути рішень “в останню секунду”.
Плюс, трохи завчасне планування може забезпечити додаткову перевагу – для вашого бюджету. “Я часто рекомендується клієнтам зробити 12-місячний календар подарунків, у якому відмітити дні народження, ювілеї, спеціальні дні та свята, і разом з тим, скільки ви зазвичай витрачаєте на кожну людину. Ви отримаєте повну картину ваших річних витрат”, говорить Деррік. “ Потім розділіть суму на 12. В ті місяці, коли у вас немає будь-яких свят, на які треба купувати подарунки, ви можете відкласти кошти на ті місяці, коли бюджет на подарунки перевищує ліміт”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас