Україна проведе переговори про збільшення програми МВФ, це об'єктивно - прем'єр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна проведе переговори про збільшення програми МВФ, це об'єктивно - прем'єр

Кредит&Депозит
495
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розраховує на швидке формування нового уряду після виборів, що дозволить вже в листопаді провести переговори в Києві з місією Міжнародного валютного фонду (МВФ) про збільшення програми допомоги stand by.
“Ми хочемо якомога швидше провести вибори, сформувати новий уряд і запросити місію МВФ вже в листопаді, щоб адаптувати програму МВФ до сьогоднішніх нових реалій”, – сказав прем’єр в інтерв’ю газеті “Сегодня”, опублікованому в четвер.
“Нам потрібно буде збільшувати суму допомоги. Це об’єктивно”, – додав А.Яценюк.
Він зазначив, що програма писалася ще в мирний час, а зараз вона вже пишеться під військову операцію, коли АТО йде більше півроку, коли у країни мільярдні збитки на Донбасі.
У той же час прем’єр ухилився від прямої відповіді на питання наскільки може бути збільшена програма. “Я не можу говорити про ці цифри – так не проводяться переговори. Приїде місія, порахує повністю весь баланс бюджету: скільки ми зберемо, скільки нам дадуть донори, які у нас боргові зобов’язання …”, – пояснив він.
А.Яценюк також вказав, що без коштів МВФ і ЄС Україна сьогодні не може повністю оплачувати поточні поставки російського газу в разі їх відновлення.
Як повідомлялося, глава МВФ Крістін Лагард 10 жовтня висловила думку, що для підтримки економіки України потрібні додаткові зовнішні кредити, які мають надійти з різних джерел, а не тільки від Фонду.
Спочатку, в квітні 2014 року, ці кошти оцінювалися приблизно в $30 млрд, з яких МВФ вирішив виділити понад $17 млрд в рамках програми stand-by.
Експерти провідних світових інвестиційних банків оцінюють потребу України в додатковому зовнішньому фінансуванні більш ніж в $5 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас