Порошенко підписав антикорупційні закони і закон про прокуратуру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підписав антикорупційні закони і закон про прокуратуру

Казна та Політика
707
Президент України Петро Порошенко підписав закони по боротьбі з корупцією. Про це повідомляє прес-служба глави держави.
Зокрема, Порошенко підписав закони “Про Національне антикорупційне бюро України”, “Про запобігання корупції”, “Про основи антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів”.
Запропонований Президентом закон “Про Національне антикорупційне бюро України” передбачає створення спеціального державного правоохоронного органу, завданням якого є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, вчиненим вищими посадовими особами, які становлять загрозу національній безпеці.
Закон “Про запобігання корупції” передбачає комплексне реформування системи протидії корупції відповідно до міжнародних стандартів та успішних практик іноземних держав. Зокрема, передбачається створення Національної комісії з питань запобігання корупції.
Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів” встановлює механізм виявлення фізичної особи – кінцевого вигодонабувача юридичних осіб, а також вільного доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Закон “Про основи державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки” передбачає визначення комплексу першочергових заходів, спрямованих на зменшення рівня корупції в Україні, і формування бази для подальших антикорупційних реформ.
Також Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про прокуратуру”, який скасовує функцію загального нагляду прокуратури. Про це повідомляє прес-служба глави держави.
“Слідство має бути передано Державному бюро розслідувань. Останній радянський рудимент в українській правоохоронній системі ми ліквідували”, – сказав Президент, підписуючи закон.
Законом скасовуються функції прокуратури з нагляду за додержанням і застосуванням законів (так званий “загальний нагляд”). Основна роль у виконанні таких завдань відводиться профільним органам держвлади. Повноваження прокуратури у сфері суспільних відносин, не пов’язаних з кримінальним судочинством, обмежуються виключно її можливістю здійснювати дії, пов’язані з виконанням конституційної функції представництва інтересів громадянина або держави в суді.
Нагадаємо, дані документи були прийняті Верховною Радою 14 жовтня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас