Скористатися своїми правами, згідно з прийнятим законом, переселенці зможуть не раніше Нового року - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скористатися своїми правами, згідно з прийнятим законом, переселенці зможуть не раніше Нового року - юрист

Казна та Політика
352
Скористатися своїми правами, відповідно до прийнятого в понеділок закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, переселенці зможуть не раніше Нового року, вважає юрист юридичної компанії “Алексєєв, Боярчуков і партнери” Вадим Баранов.
За його словами, виконання цього закону буде реальним після того внесення Кабінетом міністрів необхідних змін до нормативно-правових актів, розробки і затвердження державної програми підтримки та соціальної адаптації громадян України, що переселилися з тимчасово окупованих територій України і районів проведення антитерористичної операції в інші регіони країни.
В.Баранов вважає малоймовірним підписання президентом України прийнятого закону і його опублікування до 26 жовтня – дня парламентських виборів.
“Далі місцевим органам самоврядування належить почати видачу зазначених довідок переселенцям, які б підтверджували їх особливий статус і право на отримання соціальних пільг, передбачених законом. Хоча на швидкість чиновників сподіватися не варто: весь процес може затягнутися до Нового року. А до тих пір переселенці повинні вирішуватимуть свої проблеми самостійно, не розраховуючи на допомогу держави”, – цитує юриста прес-служба компанії “Алексєєв, Боярчуков і партнери”.
У свою чергу, старший юрист юркомпанії Олександр Ткачук зазначає, що більшість прав переселенців, закріплених у прийнятому законі, носять суто декларативний характер, оскільки не встановлюють механізм їх реалізації.
Серед таких “декларативних” прав юрист називає, зокрема, право на безкоштовне харчування на період до отримання такими особами статусу безробітних або їх працевлаштування, але не більше одного місяця; право на отримання земельної ділянки за місцем їх фактичного перебування із земель державної власності; право на отримання медико-психологічної допомоги; право на отримання довгострокового кредиту (у тому числі іпотечного) на придбання земельної ділянки та будівництво або на отримання кредиту для придбання житла.
А.Ткачук також зазначив, що прийнятий закон закріплює за переселенцями три категорії прав. Перша – соціальні права, спрямовані на захист з боку держави певних категорій (пенсії, інші соціальні виплати). Друга – питання, пов’язані з реєстрацією (перереєстрацією) юридичних осіб (у разі якщо зареєстрована переміщена особа входить до складу його засновників) або реєстрація фізичної особи-підприємця за спрощеною процедурою. Третя категорія прав пов’язана з освітніми питаннями і виборчими правами.
При цьому важливе нововведення закону – це введення обліку вимушених переселенців і видача їм у місцевих органах самоврядування відповідних довідок.
Як повідомлялося, Верховна Рада на позачерговому пленарному засіданні 20 жовтня 249-мя голосами прийняла закон “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” (№4490а).
Закон унормовує функціонування державного реєстру тимчасово переміщених осіб. Кожна особа, що тимчасово переїхала із зони АТО або АРК, повинна буде зареєструватися в даному реєстрі.
Раніше урядом прийнято рішення про виплати тимчасово переміщеним особам: на одну сім’ю передбачається 2400 грн на місяць, на непрацездатну особу – 884 грн, а на працездатну особу – половина від цієї суми. Відповідно до прийнятого закону, виплачуватися дані суми будуть лише у разі, якщо тимчасово переміщена особа зареєструвалася в Центрі зайнятості.
За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, прийняття закону дозволить міжнародним організаціям виділити Україні додаткові фінансові ресурси для утримання тимчасово переміщених осіб.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас