Урожай опійного маку в Афганістані досяг рекорду в 2013 р., незважаючи на боротьбу з наркотиками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Урожай опійного маку в Афганістані досяг рекорду в 2013 р., незважаючи на боротьбу з наркотиками

Світ
409
Урожай опійного маку в Афганістані досяг рекордного рівня в 2013 році, незважаючи на всі зусилля Вашингтона по боротьбі з наркобізнесом, йдеться в доповіді держдепартаменту США.
Як передає BBC, Сполучені Штати за 13 років витратили $7,6 млрд, намагаючись скоротити посіви опійного маку в Афганістані. Ці кошти йшли як на організацію боротьби з наркотиками, так і на фінансову допомогу афганським селянам, що вирощують мак, їх таким чином стимулювали до переходу на іншу сільгосппродукцію.
Незважаючи на це, в 2013 році в Афганістані посадки опійного маку досягли 209 тис. гектарів, перевищивши попередній рекорд в 193 тис. гектарів, встановлений в 2007 році. За період з 1994 по 2013 рік площі збільшилися майже втричі. За відомостями ООН, вартість торішнього врожаю становить майже $3 млрд, що на 50% вище, ніж в 2012 році. З цього обсягу опійного маку можна отримати понад 780 тонн героїну або морфіну.
“На тлі погіршення ситуації з безпекою в багатьох афганських провінціях і низьким рівнем роботи по знищенню макових посадок можна очікувати подальшого зростання виробництва опійного маку в 2014 році”, – заявив спеціальний інспектор по проектах реконструкції Афганістану Джон Сопко.
У звіті Держдепу також вказано, що в деяких провінціях, таких як Нангахар, які були оголошені зонами, вільними від посадок маку, його знову почали сіяти. Одна з причин зростання площ опійного маку полягає в тому, що в Афганістані стала більш доступною технологія риття глибоких колодязів.
За останні 10 років такі колодязі перетворили 200 тис. гектарів пустельної землі в сільськогосподарські угіддя. Більша частина цих земель використовується під посадки опіумного маку.
“Наркоторгівля отруює фінансовий сектор Афганістану, підриває легітимність афганської держави. Рекордні обсяги вирощування опійного маку ставлять під сумнів ефективність і обґрунтованість зусиль міжнародної коаліції по боротьбі з цим злом”, – сказав Джон Сопко.
За підрахунками фахівців, в Афганістані виробляється близько 80% опію, що споживається в світі. Доходи від продажу опію йдуть на підкуп чиновників, стимулюють корупцію в Афганістані, підтримують кримінальні угруповання і талібів. У самій країні понад 1 млн наркоманів, залежних від опію, героїну та інших наркотиків, при чисельності населення близько 31 млн осіб.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас