Через валютні проблеми українці ризикують залишитися без страхової допомоги за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через валютні проблеми українці ризикують залишитися без страхової допомоги за кордоном

Валюта
1498
Вітчизняні страховики офіційно попросили Нацбанк, прем’єр-міністра і президента України скасувати для них заборону на купівлю безготівкової інвалюти на міжбанку, що міститься в постанові НБУ №540 і чинний з 2 жовтня. Президент Ліги страхових організацій України Олександр Залєтов підтвердив, що відповідні листи розіслані у всі відомства.
Нагадаємо, що горезвісним документом повністю забороняється покупка валюти під зовнішньоекономічні контракти, які не мають на увазі поставку товарів або послуг на митну територію України. А оскільки договору страхування та перестрахування ніяких поставок не мають на увазі взагалі, розрахуватися по ним з іноземними партнерами не представляється можливим. Що, в свою чергу, не тільки завдає непоправної шкоди репутації українських страхових компаній, але і може привести до ускладнень для застрахованих людей.
Наприклад, туристи, які потраплять до лікарні за кордоном, можуть опинитися в ситуації, коли за медичну допомогу доведеться платити зі своєї кишені, а відшкодування від страхової компанії отримувати вже після повернення в Україну. «За відсутності оплати від асистансу клініки виставляють рахунки на адресу застрахованої людини, – говорить директор департаменту особистого страхування СК «АХА Страхування» Сергій Срібний. – А при отриманні такого рахунку мандрівника звертається в страхову компанію, і вона вже вирішує питання оплати».
Тобто зарубіжна клініка, звичайно, не відмовиться приймати пацієнта, але процедура оплати його лікування тепер пов’язана з додатковим головним болем. «Обмеження НБУ дуже ускладнили ситуацію для асистують, які розраховуються із зарубіжними клініками в валюті», – підтвердила менеджер управління особистого страхування компанії PZU в Україні Ольга Сидорук.
Людям потрібно їздити і з полісами, і з грошима. «Ми від імені та за дорученням страховиків купуємо валюту і перераховуємо її нерезидентам: або безпосередньо постачальникам медичних послуг (клініки, лікарні, приватні лікарі і т.д.), або в свої офіси, які вже розраховуються з постачальниками медпослуг у своїх країнах. Зараз, після постанови №540, нам не дозволяють купувати валюту і платити. Взагалі. Ні цента. Повний стоп. – Пояснив генеральний директор однієї з великих асистентських компаній. – Зрештою, клініки за кордоном перестануть приймати наші гарантії оплати, і нашим українським туристам доведеться платити зі своєї кишені кеш. Якщо звичайно він у них є. А якщо мова піде про великі суми, то навіть не знаю».
Зараз СК з іноземним капіталом проводять необхідні розрахунки в основному завдяки своїм материнським компаніям: за лікування наших туристів платить не українська «дочка» австрійського або французького страховика, яка продала людям поліси, а споріднена структура у Відні чи Парижі. Але в довгостроковій перспективі така ситуація може призвести до того, що вони не зможуть забезпечити людям покладену захист. Тому учасники ринку вже третій тиждень пишуть листи в усі інстанції. «Написали всім, крім Папи Римського», – пожартував Олександр Залєтов і нагадав, що перестрахування досить врегульовано в Україні, щоб можна було не турбуватися про загрозу його використання для відмивання грошей і фінансування тероризму.
«Асистанс, що працюють в Україні, Ліга страхових організацій і Українська федерація страхування написали офіційні листи в Нацбанк з проханням зняти заборону на покупку валюти для виплат у валюті і перестрахування», – нагадав Сергій Срібний. З схожим зверненням вже виступило і Моторне (транспортне) страхове бюро, яке потрапило в непросту ситуацію через заборону з виплатами щодо “Зеленої карти”.
«Запровадження Національним банком норм, які унеможливлюють переказ іноземної валюти на зобов’язання перед уповноваженими організаціями-членами системи «Зелена карта» і перестрахувальниками, може привести до скасування перестрахувального захисту, а також припинити членство Моторного (транспортного) страхового бюро в міжнародній системі«Зелена карта», говориться в листі МТСБУ чолі Нацбанку Валерії Гонтарєвої. До речі, рішення Нацбанку порушує постанову ООН, згідно з яким уряди країн-членів «Зеленої карти» не повинні перешкоджати перерахуванню валютних коштів за цією системою. Під ударом опинилися також компанії, що займаються страхуванням ядерних ризиків, цивільної авіації, морським і майновим страхуванням.
«Українським страховим компаніям потрібно передати закордонним страховикам ще близько 400 млн грн (або понад $30 млн) перестрахувальних премій. Для валютного ринку нашої країни сума незначна. При цьому зараз країна втрачає близько 3 млрд. грн вхідних від іноземців платежів, а також понад 150 млн грн надходжень до бюджету», – каже Олександр Залєтов. Більш того, якщо заборону Нацбанку не буде найближчим часом знято, перестрахувальники можуть відмовитися виконувати свої зобов’язання через великі збитки в Україні на підставі того, що українська страхова компанія не перерахувала їм вчасно перестрахувальну премію.
При цьому, на загальну думку, для вирішення проблеми достатньо роз’яснення НБУ про нерозповсюдження заборони з постанови № 540 на перестрахування, щоб банки мали можливість продавати брокерам і страховикам валюту для здійснення виплат.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас