Платник ПДВ повинен мати право на податковий кредит, навіть якщо податкова накладна заповнена з помилками - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платник ПДВ повинен мати право на податковий кредит, навіть якщо податкова накладна заповнена з помилками - банкіри

Казна та Політика
970
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) виступає за збереження права платника податків враховувати в податковому кредиті суму ПДВ, яка була вказана в податковій накладній, заповненій або зареєстрованій з помилками. Про це йдеться в листі НАБУ на адресу Державної фіскальної служби (ГФС).
В НАБУ пояснюють, що з 1 січня 2015 року відповідно до Податкового кодексу України, якщо продавець заповнив або зареєстрував податкову накладну з помилками, або відмовляється її надавати, то покупець має право додати до податкової декларації заяву зі скаргою на такого постачальника. При цьому така заява не буде підставою для включення сум податку на додану вартість до складу податкового кредиту (на сьогодні заява із скаргою на клієнта дає право включити суму податку до податкового кредиту).
«З 1 січня 2015 роки від сум ПДВ по отриманих податкових накладних буде залежати сума, на яку платник податку зможе зареєструвати видані податкові накладні. Відповідно, податкові накладні, які заповнені з порушенням порядку заповнення або порядку реєстрації будуть зменшувати цей ліміт, хоча помилка заповнення виникають не з вини платника податків», – йдеться в листі НАБУ.
Крім того, НАБУ вважає доцільним передбачити можливість внесення незначних змін до зареєстрованих податкових накладних, якщо сума ПДВ і кількість поставки не міняються.
На сьогодні, якщо податкова накладна в паперовому вигляді виписана з відсутністю деяких реквізитів (наприклад, не вказаний номер телефону, назва, номер, дата договору, некоректно вказано податкову адресу платника), то контрагент може звернутися до платника для виписки коректної накладної з усіма необхідними реквізитами . При електронній виписці податкових накладних така можливість відсутня, що автоматично збільшує кількість податкових накладних, які платник не має права відображати у податковій звітності.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас