Депутати спростили процес отримання спадщини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати спростили процес отримання спадщини

Казна та Політика
1909
Учора депутати спростили процедуру отримання спадщини для населення. «За» законопроект №5141 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування)» проголосувало 254 депутати.
Його автор позафракційний депутат Сергій Міщенко називає документ «основою боротьби з корупцією». Присутній на останньому засіданні Ради міністр юстиції Павло Петренко додав, що його відомство підтримує цей законопроект. «Основна його суть полягає в тому, щоб наші громадяни, які проживають у сільській місцевості дійсно, отримували фахову можливість і допомогу при оформленні спадщини», — пояснив міністр.
Головна новація документу — у населення (насамперед, мешканців сіл) з’являється альтернатива при оформленні права на спадщину та при реєстрації прав спадкоємців на успадковане ними нерухоме майно. Відтепер людина може це зробити у сільській раді чи поїхавши до недержавного нотаріуса. «Той сільський селищний голова, який дбає за свою громаду направить уповноваженого представника, який отримає відповідне посвідчення, стаж і буде надавати такі послуги. На тих територіях, де місцева влада не скористається цим законом, там не буде таких послуг і треба буде звератися до нотаріусів», — пояснив Петренко.
Законопроектом також скасовується обов’язкове проведення оцінки у випадках спадкування майна спадкоємцями першої та другої черги за законом і за правом представлення (до таких спадкоємців, зокрема, належать діти спадкодавця, онуки, рідні брати та сестри, той з подружжя, який його пережив, батьки тощо), а також у випадку спадкування спадщини, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.
Оцінити прийнятий депутатами законопроект «День» попросив адвоката, старшого партнера АК «Кравець і Партнери» Ростислава Кравця:
— Даний законопроект вступає в конфлікт із окремими нормами діючого законодавства. До нього є запитання. Зокрема, пункт про непотрібність оцінки майна не правильний. Адже в померлих можуть бути борги. А згідно Громадського кодексу України, відповідальність за ними несуть спадкоємці у розмірі успадкованого майна. Як тоді визначити обсяг відповідальності перед кредиторами цих людей, якщо не буде проведено оцінку майна на момент отримання спадщини? Поява спеціальних уповноважених на селі несе певні ризиків — зловживання та можливого незаконного оформлення цього майна. Ці сільські уповноважені теж повинні отримати доступ до реєстрів. На все це потрібен час. На створення їх роботи може піти кілька років. Я не виключаю, що при запуску і фактичному застосуванні норми цього закону виявиться, що ним наноситься більше шкоди, аніж користі, і ці норми виключать з законотворчості.
Наталія Білосусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас