Уряд підвищив ставку ОВДП на підтримку Фонду гарантування вкладів до 12,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд підвищив ставку ОВДП на підтримку Фонду гарантування вкладів до 12,5%

Казна та Політика
246
Ставка дохідності облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), що випускаються для підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в обмін на його векселя, підвищена з 5% річних до 12,5% річних.
Відповідну правку до своєї постанови від 17 вересня вніс Кабінет міністрів постановою від 6 жовтня №537, яка оприлюднена на його сайті.
Згідно з ним, тепер ОВДП будуть обміняні не так на фінансові, а на звичайні векселі Фонду.
Як повідомлялося, в середині вересня уряд доручив Міністерству фінансів випустити ОВДП на 10,118 мрлд грн з терміном обігу до 15 років для кредитування ФГВФО в обмін на фінансові векселя.
Однак, як пізніше повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак, для підтримки Фонду урядом виникла потреба прийняти два закони: поправки до держбюджету-2014 і поправки в закон про систему гарантування вкладів і вексельний обіг, з яких Верховна Рада спромоглася затвердити лише один. “У Фонді гарантування коштів нині немає. Якщо не приймемо (законопроекти – ред.), то позбавимо вкладників права на одержання гарантованої суми відшкодування (200 тис. грн – ред.)”, – Заявляв глава Мінфіну, представляючи два законопроекти у Верховній Раді.
О.Шлапак уточнив, що процедуру ліквідації вже проходять 13 банків, для виплат вкладникам яких необхідно 10 млрд грн, однак в цілому до кінця року потреба ФГВФО в коштах оцінюється в 16 млрд грн, з яких Національний банк в рамках дозволених йому нормативів покриває лише 5 млрд грн.
Опоненти законопроектів відзначали, що ці документи, фактично, перекладають фінансування Фонду гарантування на платників податків, тоді як відповідальність повинні нести власники банків.
Згідно зі звітом ФГВФО, на 1 жовтня він акумулював 11,061 млрд грн, при тому, що сума зобов’язань Фонду з виплат гарантованої суми відшкодування вкладникам банків, в яких введена тимчасова адміністрація або прийнято рішення про ліквідацію, становила близько 8,8 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас