Енергетики ЄС дали Україні два місяці на виправлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергетики ЄС дали Україні два місяці на виправлення

Енергетика
1142
В України залишилося менше двох місяців, щоб налагодити енергетичні відносини з Євросоюзом, і довести, що вона не порушує європейські норми з підтримки «зеленої енергетики», розповів «Вістям» голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.
Зараз нашу країну звинувачують у дискримінаційних діях щодо іноземних компаній, оскільки вона висуває вимогу «місцевої складової» при отриманні права користуватися «зеленим тарифом», що суперечить Директиві ЄС 2009/28/EC та порушує Договір про приєднання України до Енергетичного співтовариства.
Суть вимоги – електростанція на поновлюваних джерелах енергії повинна бути побудована з використанням українських матеріалів, комплектуючих або обладнання для того, щоб енергія, яка нею генерується, оплачувалася за пільговим – «зеленим» тарифом.
Нагадаємо, що в 2009 р, коли Верховна Рада ввела «зелені тарифи» для різних секторів альтернативної енергетики. Цей механізм повинен був стимулювати залучення інвестицій в технології використання поновлюваних джерел енергії. Простіше кажучи, це надбавка до вартості виробленої електроенергії та гарантії її покупки в повному обсязі. Одночасно було затверджено «правило місцевої складової», згідно з яким такі компанії зобов’язані використовувати при будівництві певний відсоток українських матеріалів, обладнання та комплектуючих, а також залучати місцеві будівельно-монтажні організації. Але якщо в 2012 р «місцева складова» була встановлена на рівні 15%, то з 1 липня 2013 року – 30%, а починаючи з другого півріччя 2014-го – всі 50%.
А, на думку європейських експертів, вимога вдаватися до послуг українських проектувальників, будівельників та виробників обладнання взагалі суперечить правилам конкуренції, встановленим СОТ. «Це дуже серйозно. Адже ми знаємо про те, що Євросоюз торік уже виграв суд у Канади, де діяли аналогічні правила місцевої складової», – говорить директор ТОВ «EuroCape Ukraine» Пітер О’Брайен. До того ж, вимогу відміни місцевої складової було висунуто Євросоюзом до України перед підписанням угоди про Асоціацію.
Тому Секретаріат Енергетичного співтовариства 2 жовтня звернувся до України з відкритим листом, де виклав свої підозри в тому, що Київ порушує Директиву ЄС 2009/28 / ЄC про просування використання відновлюваної енергії, а також статтю 7 Договору про приєднання до Енергетичної спільноти, яка прямо забороняє дискримінаційні дії.
Час – до грудня
Відповідно до стандартної процедури Енергетичного співтовариства, в України є два місяці з моменту відправлення листа з викладенням своєї позиції. Від цього буде залежати хід подальших розглядів. Якщо порушення буде усунуто або Україна твердо пообіцяє поправити своє законодавство, то попереднє розслідування може бути припинено. Якщо ні – нашу країну можуть позбавити права голосу в організації або навіть заборонити застосовувати механізми, надані європейською Енергетичною хартію.
Тому, швидше за все законодавство доведеться поміняти. Адже крім перерахованого вище, правило «місцевої складової» банально відлякує іноземних інвесторів. «Ми плануємо почати будівництво перших потужностей на 100 МВт в четвертому кварталі 2015 року, але якщо Україна залишить 50% місцевої складової, то для мене як 100% іноземного інвестора – це червоний сигнал світлофора, що означає, що ринок закритий», – запевнив Пітер О ‘Брайен.
Крім того, за інформацією Української вітроенергетичної асоціації, правило місцевої складової в 50% до сих пір примудрилася виконати тільки одна компанія – «Вітряні парки України». «20% – це розробка проектів, а 30% – складання гондоли вітряка, виробництво якої налагодили на Миколаївському заводі «Океан», – уточнив Андрій Конеченков.
Що кажуть чиновники
Влада поки дивно реагує на претензії енергетиків. Одні кажуть, що для них на першому місці – вітчизняна промисловість. А горезвісна «місцева складова» повинна забезпечити її замовленнями, і, відповідно, доходами. «Зараз йде війна за кожну копійку, зібрану з енергоринку. У нас зібрано всього 80% від необхідного. Чому нас повинні хвилювати тільки проблеми інвестора? Чому не української промисловості?», – зокрема, обурився директор Центру взаємодії з органами влади та держустановами НАЕК «Енергоатом» Костянтин Запайщиков.
Регулятор же нашого енергетичного ринку начебто нічого не має проти перегляду законодавчих норм. Однак наполягає на тому, що фізично не встигне підготувати і пролобіювати всі необхідні документи. «У нас в комісії залишилося працювати 7 осіб, вважаючи керівника. Ми, як ви знаєте, проходимо процес реформування. Тому сказати, коли переглянуть «зелений» тариф, я не можу. Хоча згоден – закон дотримуватися треба», – підкреслив головний спеціаліст управління генеруючих підприємств Нацкомісії з регулювання енергетики та ЖКГ Олександр Козакевич.
Навіть без бонусів
Експерти ж вважають, що можливість уникнути покарання з боку ЄС все ж існує. Для цього достатньо застосувати турецький досвід підтримки вітчизняних компаній у сфері відновлюваної енергетики. Там для всіх учасників ринку встановили єдиний «зелений тариф» на виробництво електроенергії з поновлюваних джерел, а для місцевих виробників обладнання придумали додаткові бонуси.
Українські енергетики навіть згодні відмовитися від бонусів, поки ситуація в країні не стабілізується. «Найпростіше для місцевого виробника залишити «зелений тариф» на колишньому рівні (11,3 євроцента за 1 кВт. год виробленої з вітру електроенергії), а для решти знижувати його на 10% кожні п’ять років (до 2030 року), як це і передбачено законом «Про електроенергетику». Думаю, що така схема задовольнить і Євросоюз, і вітчизняних виробників, і ті компанії, які скаржаться, що «місцева складова» їм заважає», – упевнений Андрій Конеченков.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас