Fitch підтвердило рейтинги Грузії "BB-", поліпшило прогноз до "позитивного" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch підтвердило рейтинги Грузії "BB-", поліпшило прогноз до "позитивного"

Кредит&Депозит
169
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) Грузії в іноземній і національній валюті на рівні “BB-”, прогноз рейтингів поліпшений з “стабільного” на “позитивний”, повідомило в суботу агентство.
Одночасно Fitch підтвердило короткостроковий РДЕ Грузії в іноземній валюті “B” і стелю рейтингу “BB”.
“Перегляд прогнозу на” позитивний “обумовлений твердою прихильністю уряду продовжувати економічні та структурні реформи в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом, що узаконював в липні цього року нову трирічну програму партнерства з Грузією”, – йдеться в прес-релізі.
За оцінкою Fitch, підписану Тбілісі угоду про асоціацію з ЄС, яка включає входження в зону поглибленої та всеосяжної вільної торгівлі (DCFTA), полегшує доступ країни на ринки ЄС, що має сприяти підвищенню привабливості Грузії, як місця для вкладення інвестицій в середньостроковій і довгостроковій перспективі.
“Економічне зростання відновилося і, як очікується, продовжить коливатися на рівні 5% у найближчі роки на тлі безперервних інвестицій і зростання експорту”, – вважають аналітики агентства.
При цьому наголошується, що економічний прогрес супроводжується зростанням політичної стабільності. “Грузія в липні провела третій за рахунком тур виборів, який ознаменував завершення мирної передачі влади в країні в умовах гласності від попереднього уряду”, – йдеться в прес-релізі.
Fitch констатує поліпшення двосторонніх відносин з Росією, яка, за оцінкою агентства, “скромно відреагувала” на входження Грузії в зону вільної торгівлі з ЄС. Разом з тим вказується, що економічні важелі Росії в Грузії залишаються досить низькими, оскільки на її частку припадало менше 10% експорту республіки в першому півріччі 2014 року, а обсяг грошових переказів зберігає стійкість.
Агентство вважає, що зовнішній сектор залишається головною слабкістю Грузії. “Враховуючи великий дефіцит рахунку поточних операцій (CAD) і високий зовнішній борг, Грузія залишається вразливою до раптової зупинки зовнішнього фінансування”, – попереджає Fitch.
Між тим, аналітики агентства не очікують такого розвитку подій, який може привести до негативних рейтингових дій. Fitch припускає, що уряд підтримуватиме свої середньострокові амбіції зберегти бюджетний дефіцит нижче 3% ВВП, а валовий державний борг на рівні нижче 40% ВВП.
“Fitch не прогнозує погіршення двосторонніх відносин з Росією і очікує, що зняття торгових бар’єрів повинно бути збережено. До того ж агентство вважає, що політичні ризики на регіональному чи національному рівні не будуть загострюватися до рівня, який може суттєво вплинути на Грузію”, – говориться в прес-релізі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас