Інвестбанкіри оцінюють необхідний Україні обсяг додаткового фінансування більш ніж в $5 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестбанкіри оцінюють необхідний Україні обсяг додаткового фінансування більш ніж в $5 млрд

Кредит&Депозит
530
Експерти провідних світових інвестиційних банків оцінюють потребу України в додатковому зовнішньому фінансуванні більш ніж в $5 млрд, такі оцінки наводяться в аналітичних оглядах.
Консервативна оцінка аналітика інвестбанку Morgan Stanley Аліни Слюсарчук припускає, що дефіцит зовнішнього фінансування в даний час складає від $5 млрд.
“Основним викликом для України найближчим часом є фінансування бюджету та зовнішніх зобов’язань. При цьому якщо ситуація з наповненням бюджету виглядає менш критичною, покриття зовнішніх зобов’язань в умовах зниження резервів залишається під питанням. До кінця поточного року основне навантаження на валютні резерви України нададуть: заборгованість перед російським “Газпромом” у сумі $3 млрд, вимога РФ купувати газ по передоплаті, а також традиційне напередодні виборів підвищення попиту на валюту серед населення. у 2015 році ситуація залишається не менше складною: Україна має виплатити за зовнішніми зобов’язаннями не менше $9,2 млрд, у тому числі $3 млрд в рахунок погашення облігацій перед РФ”, – прокоментувала експерт.
Аналітик інвестбанку Goldman Sachs Ендрю Матен (Andrew Matheny) відзначає, що необхідний обсяг фінансування залежить від динаміки економіки України в наступному році, яка, в свою чергу, буде визначатися розвитком подій на сході країни. При цьому в разі найгіршого розвитку подій дефіцит фінансування може скласти близько $13 млрд, вважає експерт.
Негативні наслідки подальшої ескалації військового конфлікту на сході країни відзначив також аналітик інвестбанку Barclays Ельдар Вахитов.
“Незважаючи на те, що стрес-тестування Міжнародного валютного фонду (МВФ) припускає стійкість українських зобов’язань, і ми в своїх оцінках згодні з Фондом, ескалація ситуації на сході країни може змінити такий висновок”, – вважає експерт.
У числі потенційних джерел фінансування для України експерти вказують МВФ, донорські та міжнародні фінансові організації, а також приватних інвесторів.
Беручи до уваги висловлювання МВФ про те, що збільшення програми stand-by малоймовірно, А.Слюсарчук допускає, що вона, тим не менш, може бути продовжена по завершенні (кінець першого кварталу 2016 року – ІФ) з наданням додаткових фінансових ресурсів для погашення виплат по кредитах Фонду.
Що стосується міжнародних донорів, додала експерт, то вони можуть виступити основним джерелом до кінця поточного року: Україна звернулася до ЄС за третім пакетом макрофінансової допомоги в обсязі $2 млрд. Водночас залучення такого фінансування багато в чому буде залежати від успіхів співпраці з МВФ, відзначає АСлюсарчук.
Залучення у цей процес (залучення зовнішнього фінансування – ІФ) приватних інвесторів, на її думку, поки малоймовірно, оскільки рішення про реструктуризації суверенної заборгованості закриє Україні шлях на зовнішній борговий ринок, посилить її залежність від позик МВФ.
Водночас Е.Вахітов вважає можливим залучення до цього процесу приватних інвесторів з метою ослаблення боргового навантаження України.
Е.Матені, в свою чергу, звернув увагу на той факт, що Україна має відносно невеликий об’єм погашень протягом наступних 12 місяців. Тому якщо рішення про реструктуризацію і буде прийнято, воно, ймовірно, буде ініційовано самим МВФ, виходячи з оцінки стійкості зобов’язань країни, а не через дефіцит ліквідності.
Як повідомлялося, глава МВФ Крістін Лагард 10 жовтня висловила думку, що для підтримки економіки України потрібні додаткові зовнішні кредити, які мають надійти з різних джерел, а не тільки від Фонду.
Спочатку, в квітні 2014 року, ці кошти оцінювалися приблизно в $30 млрд, з яких МВФ вирішив виділити понад $17 млрд в рамках програми stand-by.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас