Гряде серйозна чистка: люстрація зачіпає Нацкомфінпослуг - 4 з 5 членів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гряде серйозна чистка: люстрація зачіпає Нацкомфінпослуг - 4 з 5 членів

Казна та Політика
1031
Глава і п’ять із шести членів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) і чотири з п’яти членів Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) потрапляють під звільнення в рамках закону “Про очищення влади” (про люстрацію), повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.
Згідно з опублікованим на сайті уряду списком, поза люстрацією в НКЦПФР залишився призначений її членом в червні 2013 року Михайло Назарчук, який до цього, з 2006 року, очолював біржову раду “Іннекс” (раніше – Донецька фондова біржа).
Раніше учасники ринку припускали, що М.Назарчук також покине НКЦПФР, бо він підпадає під дію підпункту 7 п. 2 ст. 3 закону про люстрацію. Згідно з ним, “заборона… застосовується до осіб, які займали посаду в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 р. і не були звільнені у цей період з відповідної посади за власним бажанням: 7) глави або члена національної комісії, що здійснює відповідне державне регулювання природних монополій, державне регулювання у сферах зв’язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг”.
В Нацкомфінпослуг свою посаду збереже тимчасово виконуючий обов’язки глави, член комісії Максим Поляков, призначений у квітні 2014 року.
Як зазначив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду в четвер, особи, що підпадають під дію люстрації, 10 років не зможуть займати високі державні пости. За його словами, закон зачіпає 10 глав і членів нацкомісій. Уряд направив відповідні подання президенту на їх звільнення, оскільки це – його прерогатива.
В даний час до складу керівництва НКЦПФР входять: Дмитро Тевелєв, який очолює відомство з березня 2010 року, і шість членів: Анатолій Амелін, Євген Воропаєв та Олексій Тарасенко – в грудні 2011 року, Олег Мозговий – в грудні 2009 року і Олексій Петрашко – в жовтні 2009 року, а також М.Назарчук.
До складу Нацкомфінпослуг, крім М.Полякова, в даний час входять: Віктор Берлін, Сергій Бірюк, Андрій Литвин, Валентина Левченко – в лютому 2012 року, Юрій Назаренко – в березні 2012 року.
Інші нацкомісії – регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) – під дію люстрації не потрапили, оскільки їх склад цього року вже був повністю змінений, у тому числі НКРЗІ – двічі.
Як повідомлялося, президент Петро Порошенко 9 жовтня підписав закон “Про очищення влади”, прийнятий Верховною Радою 16 вересня. У середу, 15 жовтня, вказаний закон опублікований у парламентській газеті “Голос України” і набрав чинності 16 жовтня.
Закон визначає правові та організаційні засади проведення перевірки державних службовців та прирівняних до них осіб, посадових осіб органів місцевого самоврядування з метою відновлення довіри до влади і створення умов для побудови нової системи органів влади відповідно до європейських стандартів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас