Уряд Італії схвалив бюджет на 2015 рік, що включає пакет стимулів на 36 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Італії схвалив бюджет на 2015 рік, що включає пакет стимулів на 36 млрд євро

Світ
137
Кабінет прем’єр-міністра Італії Маттео Ренці в четвер схвалив бюджет на 2015 рік, що включає пакет стимулюючих заходів – від скорочення податків до інвестицій – на загальну суму 36 млрд євро.
Передбачається, що дефіцит бюджету Італії в наступному році складе 2,9% – це дозволить країні залишитися в межах 3-відсоткового дефіциту, що є максимально допустимим за європейськими нормами, пише газета Financial Times.
Бюджет також включає заходи скорочення податків як для бізнесу, так і для населення з низькими доходами, на загальну суму 18 млрд євро. Уряд сподівається, що ці заходи дозволять підштовхнути до зростання італійську економіку, яка, згідно з офіційним прогнозом, знизиться на 0,3% в 2014 році.
“Це найзначніше зниження податків, коли-небудь робилися урядом протягом одного року”, – заявив М.Ренці.
У бюджеті Італії на наступний рік також закладено збільшення витрат на ряд сфер, включаючи виплату допомоги по безробіттю та освіта.
При цьому підвищення витрат буде лише частково компенсовано за рахунок зниження витрат на інші сфери, яке складе порядку 15 млрд євро. Іншу частину витрат планується покрити за рахунок збільшення бюджетного дефіциту.
Дефіцит бюджету Італії на рівні 2,9%, хоча і дозволить країні залишитися в рамках норм, передбачених ЄС для цього показника, ймовірно, викличе невдоволення в Брюсселі, пише FT.
Уряд країни неодноразово відсувало термін досягнення структурно збалансованого бюджету, в останній раз це було зроблено 1 жовтня 2014, коли були різко погіршені прогнози ВВП Італії.
Тепер Італія розраховує досягти структурно збалансованого бюджету в 2017 році – на рік пізніше, ніж планувалося раніше.
Менш істотне, ніж очікувалося, скорочення країною витрат, передбачене в бюджеті на 2015 рік, ймовірно, викличе в Брюсселі, а також у Берліні, побоювання, що Італія недостатньо агресивна в плані бюджетної економії.
Уряд Італії, однак, наполягає на тому, що у Брюсселя немає причин для занепокоєння, і “виняткові умови”, в яких перебуває країна – від реалізації урядом структурних реформ для похмурого економічного прогнозу – вимагають деякої гнучкості бюджету.
Уряд Італії 1 жовтня різко погіршило прогнози зміни ВВП країни в 2014 і 2015 році. Згідно з новими оцінками, ВВП країни скоротиться на 0,3% в поточному році і збільшиться на 0,6% в 2015 році. Квітневі прогнози припускали зростання економіки Італії на 0,8% в 2014 році і на 1,3% наступного року.
Уряд Італії очікує, що бюджетний дефіцит цього року складе 3%, в 2015 році – 2,9%. Раніше уряд прогнозував, що дефіцит бюджету в 2015 році складе 2,2% ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас