Реформа спорту передбачає виділення кожній дитині близько 150 грн на місяць на заняття спортом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа спорту передбачає виділення кожній дитині близько 150 грн на місяць на заняття спортом

Казна та Політика
542
Робоча група з питань реформування спортивної галузі України пропонує щомісяця виділяти кожній дитині певну суму бюджетного фінансування на заняття спортом, яка буде перераховуватися спортклубам, в яких ця дитина буде займатися, повідомив голова групи, президент Федерації плавання України Дмитро Качуровський.
“Наша пропозиція буде такою: кожній дитині держава дає на заняття спортом 15% від мінімальної заробітної плати, зараз це приблизно 150 грн на місяць, помножені на 10 місяців на рік”, – сказав він.
“Хто буде ці гроші отримувати? – Спортклуби, які надають спортивно-педагогічні послуги, реєструються в федерації, затверджують свої програми підготовки і входять до національного реєстру клубів, який дає їм право працювати з державними грошима в масовому спорті”, – пояснив Д.Качуровський.
Він уточнив, що сьогодні в Україні близько 4 млн школярів, з яких, за офіційною статистикою, залучено в систему дитячих спортивних шкіл, секцій, ШВСМ (школа вищої спортивної майстерності – ІФ) близько 600 тис., а реально – близько 400 тис., або 10%.
“Те, що ми хочемо запропонувати в масовому спорті, докорінно відрізняється від того, що є сьогодні, і дасть імпульс тому, щоб кожна дитина займалася спортом, мала таку можливість”, – підкреслив голова робочої групи. Він додав, що батьки і дитина за їхнім бажанням можуть не скористатися такою можливістю, тоді ці гроші залишаться в бюджетах.
За його словами, в країні орієнтовно близько 5,5 млрд грн витрачається на спорт, в тому числі 1 млрд грн – на спорт вищих досягнень і 4,5 млрд грн – на масовий, тоді як пропонована в рамках реформи схема передбачає збереження фінансування спорту вищих досягнень на тому ж рівні, але теж за новими правилами, і збільшення фінансування масового спорту при теоретичному 100%-ному охопленні до 6 млрд грн.
Д.Качуровський додав, що в існуючій системі з 4,5 млрд грн щорічного фінансування спорту близько 1,4 млрд грн проходить по лінії Мінспорту. “А всі інші гроші розподіляються через області, міста, соцстрахи, через такі хитромудрі схеми, які складно зрозуміти, відстежити, і взагалі складно в цьому розібратися. А ми пропонуємо дуже просту схему. З урахуванням принципу децентралізації: кожне місто, район, село знає свою кількість школярів, і вони повинні отримати таку-то кількість грошей на свою кількість школярів”, – сказав глава робочої групи.
Д.Качуровський підкреслив, що пропонована система дозволить також кардинально змінити ситуацію з фінансуванням спортклубів та спортивної інфраструктури. “З цих 6 млрд грн 30% на ринкових умовах підуть на використання спортивної інфраструктури, грубо кажучи, 2 млрд грн піде на басейни, стадіони, спортзали, щоб вони білилися або фарбувалися”, – пояснив глава робочої групи.
На його думку, перехід до такої системи зацікавить бізнес вкладати в спорт, особливо при наявності підтримки місцевої влади або на умовах державно-приватного партнерства. “Давайте візьмемо середній бізнес рівня “Спортлайф”. Що він зробить, коли у нього ринок з’являється? – Він тут же організовує свої спортклуби, зареєструє за видами в федераціях і почне працювати з дітьми, відкриє двері їм в усі свої басейни, в усі свої спортзали, тому що він буде битися за ці гроші. він може, умовно кажучи, з цих 6 млрд грн по всій своїй мережі отримати 500 млн грн”, – навів приклад Д.Качуровський.
Водночас він зазначив, що ключовою особливістю пропонованої системи є участь усіх дітей у змаганнях, тому що спорт – це система змагань за затвердженими правилами. “Завдання тренерів, спортсменів, директорів шкіл – якомога більше дітей затягнути до себе на заняття в систему змагань, всі працюють на одну задачу. Ключовим моментом є система змагань”, – підкреслив глава Федерації плавання. Він пояснив, що це не тільки дозволить контролювати витрачання коштів, а й відповідає філософії спорту – філософії чесного суперництва.
Голова робочої групи повідомив, що ініціаторами запропонованої реформи і відповідно нової редакції закону “Про фізичну культуру і спорт” є кілька національних спортивних федерацій, в тому числі легкої атлетики, баскетболу, хокею на траві, спортингу і біатлону, вона розробляється за активної участі Міністерства молоді та спорту й буде представлена на Конгресі за реформу в галузі фізичної культури і спорту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас