МЗС зайнявся економікою: дипломати почали проводити презентації регіонів іноземним інвесторам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС зайнявся економікою: дипломати почали проводити презентації регіонів іноземним інвесторам

Казна та Політика
477
Такі заходи проводяться для того, щоб дати представникам закордонного бізнесу, торговим представникам посольств та іншим зацікавленим особам можливість розглянути перспективи вкладення коштів у розвиток обласних підприємств і бізнес проектів.
Тернопільська область представила свої пріоритетні інвестиційні напрямки і сильні сторони, які можуть зацікавити нових інвесторів на всіх континентах.
Серед основних аргументів своєї інвестиційної привабливості тернопільська область виділяє вигідну географію, безпека та ефективне управління, природно-ресурсний потенціал, туристичний потенціал та високий науково-освітній рівень.
Найбільш інвестиційно привабливими галузями економіки в області називають сільське господарство, харчову промисловість, транспорт, туризм і будівництво.
Тернопільщина – транспортний хаб
МЗС зайнявся економікою: дипломати почали проводити презентації регіонів іноземним інвесторам
В області проживає понад мільйон осіб, а площа становить понад 13 тис квадратних кілометрів. Сільське і міське населення розподілено приблизно порівну. Працездатне населення області – 446,5 тис осіб.
Самі представники регіону називають Тернопільську область “краєм ініціативного розвитку”. З точки зору географії та зручності транспортних потоків Тернопільський регіон розміщений вкрай вигідно. Він знаходиться в рівному віддаленні від шести інших українських областей – Луцькій, Рівненській, Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській та Львівській. Це створює передумови для позиціонування області як зручного центру логістики і транспортної діяльності.
МЗС зайнявся економікою: дипломати почали проводити презентації регіонів іноземним інвесторам
Через Тернопільщину проходить ряд міжнародних автомобільних трас – М12, М19, Е50, Е85 і залізничних коридорів. Відстань до сусідніх держав – від 220 км, до сусідніх обласних центрів – 130-170 км, а до Києва – 418 км.
Завдяки такому географічному розміщенню Тернопільська область називає себе регіональним перехрестям і абсолютно логічно вважає географічне розміщення одним з основних переваг з точки зору залучення інвестицій.
Найбільшим експортером для тернопільської області залишається Польща. У загальній структурі експорту вона займає 66%. Російська Федерація знаходиться на третьому місці за обсягами експорту – 7,6% від загального обсягу.
Заступник голови тернопільської обласної держадміністрації Леонід Бицюра додає, що минулий період нинішнього року структура експорту-імпорту змінилася. Це пов’язано із зменшенням експортних операцій на території Росії. Саме це, на його думку, змушує активно переорієнтуватися на країни Європейського Союзу та інші, в тому числі на країни Африканського та Американського континентів.
У структурі імпорту також лідирує Польща з показником 55,7%.
Безпека та ефективне управління
У тернопільській облдержадміністрації заявляють, що Тернопільська область – лідер законності в порівнянні з іншими областями країни. “У нас – найнижчий рівень злочинності, який зберігається тривалий час в Україні”, – коментує Леонід Бицюра.
За його словами, зараз в області проходить активна модернізація системи місцевого управління. За словами Бицюра, безпечність та ефективність місцевого управління забезпечується “консенсусом всіх гілок влади”. Саме тому, кажуть в обладміністрації, Тернопільська область спрямовує максимум зусиль на підтримку місцевих ініціатив та дозвільних механізмів, сприяння розвитку підприємництва.
“Ми дуже добре знаємо досвід і практику інших країн світу. Ми знаємо, що з відкритістю і сучасними принципами підходів до управління територією виходить успішний розвиток місцевих громад”, – коментує Бицюра. “Ми вже формуємо привабливий діловий клімат на нашій території. Ми формуємо стратегію розвитку нашої області до 2020 року”.
В плані модернізації системи управління в тернопільської облдержадміністрації вважають ефективним досвід Польщі. З метою модернізації дозвільних процедур у кожному районному центрі було створено сімнадцять установ, де працює прозорий опенспейс, і фахівці надають необхідні консультації.
Сільське господарство – сімейні ферми і великі агропроекти
“Власне агробізнес – один з наших пріоритетів. Ми володіємо родючими землями, ми володіємо хорошими традиціями люблячих роботу людей”, – коментує Леонід Бицюра. “Всього на даний момент у нас реалізується 15 бізнес проектів у сфері агробізнесу, які спрямовані на залучення інноваційних технологій. Нам вдається впроваджувати бізнес проекти не тільки в традиційній сфері сільського господарства, але також в сферах, які збільшують зайнятість нашого населення”.
Йдеться про проекти, які орієнтовані на зміцнення сільських громад та розвиток сімейного фермерського справи. Але паралельно з цим реалізуються і великі проекти. Прикладом такої активності у розвитку проектів агробізнесу в тернопільської області можна вважати роботу фонду “Добробут Громад”. У ході однієї з програм фонду в селі Лосятин під Почаєвом вдалося залучити місцеве населення до обробки земель, які довгий час простоюють.
Наступним кроком було створення проекту приватно-державного партнерства з обробки землі та вирощування полуниці. На його розвиток фонд залучив не тільки держфінансування, але і гроші місцевої громади. Це зацікавило компанію Danone, яка вирішила закуповувати в області полуницю для своїх виробничих потужностей. Таким чином проект дав робочі місця для 2 тис сільських сімей, а також зупинив трудову міграцію. За словами представників фонду, в 2014 році трудова міграція в місці реалізації проекту зупинилася повністю. Крім того, завдяки впровадженню інноваційних агротехнологій вдалося отримати високий урожай полуниці. З перших 20 га землі отримали 250 тонн ягід, а це показники передових країн світу. Цей урожай на 100% забезпечив потребу компанії Danone в полуниці на поточний рік. На наступний рік в рамках проекту засаджено вже 34 га землі. Однак якщо на початку року плани проекту включали експорт ягід з Тернополя до Росії на заводи Danone, в наступні два місяці проект переорієнтується на експорт в сусідні країни західної Європи.
Освіта та наукові кадри
В області навчається 44,9 тис студентів. Тут розташовано 26 вищих навчальних закладів, у тому числі 3 з них – зі статусом “національний”. Також тут більше 3 тис фахівців працюють в 16 наукових організаціях.
“Наш пріоритет – просування інновацій. Оскільки ми маємо дуже велику кількість наукових шкіл, університетів та науковців”, – пояснює Леонід Бицюра.
Свій науково-освітній потенціал тернопільська область вважає одним з головних аргументів інвестиційної привабливості. Місцеві наукові кадри проводять дослідження за ключовими для промисловості напрямками: газотранспортне обладнання, електроживлення, світлотехнічні прилади, антенні комплекси, біотехнології, експериментальна і практична медицина, охорона навколишнього середовища.
А це означає, що інвестиції в місцеві проекти автоматично отримують підтримку у вигляді кваліфікованих кадрів за пріоритетними напрямами.
Трансконтинентальні пошуки
На відкритті презентації області заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила: “Всі ви знаєте, як складні зараз наші взаємини з Російською Федерацією. Скільки Україна втратила в торгівлі з країнами Митного Союзу та Російською Федерацією. Саме тому, на наш погляд, вкрай важливо продовжувати економічне співробітництво з країнами Близького Сходу, країнами Африки і особливо країнами Європейського Союзу. Проведення таких презентацій – дуже важливий захід, і це вже четверта презентація на майданчику міністерства закордонних справ із залученням дипломатичного корпусу. Попередні презентації показали можливість поштовху і додаткового розвитку економічного потенціалу регіонів”.
За її словами, внаслідок зростання торгових показників після введення торгових преференцій з боку ЄС для українських товарів, стає очевидним необхідність диверсифікації експортних напрямків, і це можна вважати завданням подальшого економічного розвитку України. Такі презентації, вважає Зеркаль, – додатковий поштовх для пошуку нових партнерів, розвитку нових можливостей.
За словами голови тернопільської обласної держадміністрації Олега Сиротюка, сьогодні важливо не тільки відновити “зростання економіки і досягти докризових обсягів виробництва”, дуже важливо створити передумови для сталого економічного зростання. З цієї точки зору залучення інвестицій залишається головним стратегічним пунктом антикризової політики держави і регіонів. “Для нас сьогоднішня презентація дуже важлива. Це можливість перед бізнес асоціаціями, перед представниками дипломатичних місій іноземних держав продемонструвати економічний потенціал тернопільської області. Ми розуміємо, що це перший крок, ми очікуємо, що після сьогоднішнього заходу у нас відбудеться серія двосторонніх контактів і ми вже домовилися про перші такі візити”, – коментує Сиротюк. За його словами, область хоче знайти нових партнерів в країнах Сходу, Африки, і Америки. В ході переорієнтації на нові зовнішні ринки і зміни векторів область використовуватиме всі свої заявлені переваги, і шукати нових партнерів на інших континентах.
Катерина Федоришина
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас