При розподілі бюджетних коштів в 2012-2013 рр Мінрегіон розтратив 911 млн грн - рахункова палата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

При розподілі бюджетних коштів в 2012-2013 рр Мінрегіон розтратив 911 млн грн - рахункова палата

Казна та Політика
304
Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на капітальні видатки. На це в 2012-2013 роках і I півріччі 2014 Уряд направив майже 1,8 млрд грн бюджетних коштів. Про це повідомили в прес-службі відомства.
За висновком Колегії Рахункової палати, проблеми, через які не відбувалися поліпшення інфраструктури, модернізація та оновлення виробничих і соціальних об’єктів, практично не вирішені.
Причина – у відсутності цілісної системи нормативно-правового забезпечення, розпорошеності бюджетних коштів, необ’єктивному виборі об’єктів, відсутності єдиних принципів формування і функціонування системи державних інвестицій та забезпеченні їх цільового та ефективного використання.
“Не були визначені чіткі критерії відбору об’єктів фінансування та обсягів державної підтримки. Це призвело до того, що розподіл коштів між одержувачами окремих регіонів проходив в “ручному режимі”. Так, в 2013 році бюджетні кошти в сумі 440 млн грн були призначені для шести областей сходу і півдня країни (Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська та Херсонська), однак Уряд не взяв до уваги, що найбільш зношені комунальні мережі країни у Львівській області, а найбільші втрати води – в мережах Закарпатської, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Ці регіони субвенцій не отримали взагалі”, – сказано в повідомленні.
Разом з тим одержувачі коштів у зазначених південно-східних областях виявилися не готовими до організації виконання робіт та використання бюджетних коштів. Роботи здійснювалися на 110 об’єктах, однак завершені лише на 9, інші залишаються недобудованими.
Ситуація з будівництвом системи відводу стічних вод в Одесі показова в неефективності використання бюджетних коштів. Замість одного комплексного проекту, інженерні та технічні завдання вирішувалася за чотирма, не пов’язаними між собою, і з декількома замовниками, що призвело до збільшення вартості робіт і розпорошення контролю за ефективним використанням коштів. На початок 2014 за чотирма проектами виконали робіт на суму 731 млн грн, з яких близько 200 млн грн – кредиторська заборгованість. Фактично кінцевого результату не досягли.
“Всього за період, підданий перевірці, через непрозорі схеми розподілу бюджетних коштів Мінрегіон допустив порушень на 911, 2 млн грн, з яких неефективно використовували 294,8 млн грн; неефективно розподілені 528,7 млн гривень. Колегія Рахункової палати констатувала, що фінансування цього напрямку перетворилося на утримання підприємств, установ та організацій в окремих регіонах за рахунок коштів держбюджету. При цьому об’єкти загальнодержавного і соціального значення, які вимагали термінової допомоги, не фінансувалися”, – зазначили в прес-службі.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас