Парламент схвалив створення Антикорупційного бюро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент схвалив створення Антикорупційного бюро

Казна та Політика
580
Верховна Рада підтримала в цілому закон, запропонований президентом України Петром Порошенко, “Про Національне антикорупційне бюро України”.
За даний закон у другому читанні і в цілому проголосували 278 народних депутатів з 303 зареєстрованих у залі на засіданні у вівторок.
Призначення керівника Національного антикорупційного бюро буде проходити з залученням громадськості, заявив президент України Петро Порошенко.
“Ми зробили рішучий крок у напрямку боротьби з корупцією – ракової пухлини, яка роз’їдає всю нашу країну. У мене немає ніяких сумнівів, що призначення керівника Бюро відбудеться вперше в Україні при абсолютно прозорій процедурі, яка буде погоджена з громадськими організаціями, і ця людина буде відповідати всім критеріям, таким, що відповідає часу. Ми нарешті зможемо здійснити рішучі кроки для того, щоб подолати корупцію в Україні”, – сказав глава держави.
“Цей закон визначає систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції, правові основи їх діяльності, порядок їх взаємодії з іншими державними органами, а також правові основи організації та діяльності Національного антикорупційного бюро України”, – сказано в документі.
Так, законом пропонується створення Національного Антикорупційного Бюро, яке займатиметься боротьбою з корупцією виключно серед чиновників, а саме міністрів, депутатів, суддів, прокурорів, військовослужбовців вищого офіцерського складу, керівників великих державних підприємств і т.д.
Національне бюро буде створене як державний орган, на який покладається попередження, виявлення, припинення і розкриття кримінальних злочинів, віднесених до його компетенції. Систему бюро становитимуть центральний апарат і 7 територіальних (міжрегіональних) управлінь.
В структуру Нацбюро увійдуть інформаційно-аналітичні, оперативно-розшукові та оперативно-технічні, слідчі підрозділи, підрозділи, що здійснюють виявлення майна, яке може бути предметом конфіскації, підрозділи швидкого реагування, забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства, представництва інтересів в іноземних юрисдикційних органах, експертні, фінансові, кадрові та інші підрозділи.
Директор Антикорупційного бюро та його працівники будуть обиратися конкурсним шляхом. Директор буде призначатися на 7 років і затверджуватися Президентом України; одна і та ж особа не може призначатися на два терміни поспіль. Гранична чисельність центрального та територіальних управлінь бюро складе 700 осіб, у тому числі не більше 200 осіб керівного складу.
Нагадаємо, ухвалення цього законопроекту до кінця жовтня є одним з ключових вимог МВФ для надання третього траншу фінансової допомоги Україні.
Парламент схвалив створення Антикорупційного бюро
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас