Рада дала старт боротьбі з хабарами: прийнято закон Кабміну про основи антикорупційної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада дала старт боротьбі з хабарами: прийнято закон Кабміну про основи антикорупційної політики

Казна та Політика
922
Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон про антикорупційної стратегії на 2014-2017 рр. в редакції першого читання.
За закон про основи антикорупційної політики в Україні (антикорупційної стратегії) на 2014-2017 рр. проголосували 284 народних депутата з 298.
Глава комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак зазначив, що цей документ не отримав жодної поправки для розгляду в другому читанні. У зв’язку з цим Рада прийняла документ в редакції першого читання.
Законопроект в першому читанні був прийнятий 7 жовтня.
Однією з цілей антикорупційної стратегії є створення в Україні системи прийняття рішень з антикорупційної політики на основі результатів аналізу достовірних даних про корупцію та факторів, які до неї приводять.
Документ передбачає створення спеціального уповноваженого органу з протидії корупції, який, зокрема, буде відповідальним за заходи з формування та реалізації антикорупційної політики.
Крім того, передбачається створення прозорих основ фінансування проведення виборів, діяльності політичних партій, усунення корупційних ризиків у діяльності виборних органів, посилення громадського контролю над їх діяльністю.
Згідно з висновками Венеціанської комісії, повинні бути внесені зміни в українське виборче законодавство, згідно з якими буде уніфіковано регулювання фінансування виборчих кампаній, визначено вимоги по прозорому поточному фінансуванню партій.
У той же час стратегія передбачає законодавче закріплення правових основ лобіювання “як легального демократичного шляху взаємодії громадянського суспільства і правової держави, визначення легальних форм і способів лобіювання”.
Необхідно також підготувати і внести зміни до законів про державну службу та про службу в органах місцевого самоврядування.
“Синхронно з реформуванням системи державної служби має відбуватися і врегулювання проблеми конфлікту інтересів, прозорості доходів та видатків публічних службовців”, – йдеться в документі.
При цьому необхідно прийняти закон про захист осіб, повідомляючих про корупційні правопорушення (викривачі), а також закон про перевірку публічних службовців на порядність.
Стратегія передбачає необхідність реформування системи оплати праці публічних службовців, підвищивши рівень посадових окладів (з урахуванням рівня оплати праці на аналогічних посадах у приватному секторі) і скасувавши або значно обмеживши премії.
У документі також наголошується, що буде продовжено реформування законодавства у сфері державних закупівель з метою усунення корупційних ризиків і впровадження прозорої схеми проведення держзакупівель.
В розділі, що стосується запобігання корупції в судовій системі та органах кримінальної юстиції, намічено з урахуванням висновків Венеціанської комісії внести зміни до Конституції України та законодавчі акти, спрямовані на реформування судоустрою, статусу суддів та прокуратури на основі європейських стандартів.
Такі зміни, відповідно до стратегії, передбачають обмеження обсягу суддівського імунітету, визначення особливостей проведення перевірки кандидатів на посаду судді, оприлюднення та моніторинг достовірності декларацій про доходи суддів, а також обмеження повноважень прокуратури сферою кримінальної юстиції.
Крім того, має бути створена місцева міліція (поліція).
Антикорупційна стратегія має на меті “усунення корупційних передумов ведення бізнесу, формування бізнес-клімату, сприятливого для відмови від корупційної практики, і нетолерантного ставлення бізнесу до корупції”.
При цьому наголос робиться на дерегуляцію економіки, забезпечення вільної конкуренції. Планується також створити інститут бізнес-омбудсмена, який буде представляти інтереси бізнесу в уряді.
У розділі, який стосується покарання за корупцію, передбачено створення спеціального уповноваженого органу з питань виявлення та розслідування корупційних діянь, а також внесення змін до Кримінального кодексу України, що визначають поняття і перелік корупційних злочинів.
Крім того, зміни до Кримінального кодексу мають унеможливити звільнення осіб, які вчинили корупційні злочини, від відповідальності і покарання, зокрема, з передачею їх на поруки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас