Fitch знизило рейтинги групи "Креатив" до переддефолтного рівня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch знизило рейтинги групи "Креатив" до переддефолтного рівня

Кредит&Депозит
817
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) “Креатив Груп” (OJSC Creative Group Public Limited) в іноземній і національній валюті з “ССС” до “СС”.
Як вказується в прес-релізі агентства в понеділок, національний довгостроковий рейтинг компанії знижений з рівня “A- (ukr)” до “B- (ukr)”. Всі рейтинги поміщені під спостереження в список Rating Watch з позначкою “розвивається”.
“Зниження рейтингів відображає високі ризики “Креатив Груп” щодо поновлення банківських кредитних ліній. Зокрема, Fitch стало відомо про невиплату частини боргу по лінії передекспортного фінансування та угоді між компанією і кредиторами на введення тимчасового мораторію на примусове стягнення боргу. Компанія в даний час веде переговори з цими банками про умови відновлення лінії передекспортного фінансування на новий сезон, але в меншому обсязі”, – наголошується в повідомленні агентства.
При цьому Fitch вказує на високу ймовірність успішного завершення цих переговорів протягом найближчих тижнів, що в сукупності з орієнтованістю бізнесу компанії на експорт відображено в РДЕ “CC”, хоча сама подія неплатежу по кредиту швидше відповідало РДЕ на рівні “С”.
“Нездатність отримати нову лінію передекспортного фінансування, що потенційно викличе більш широкі проблеми з ліквідністю, або крос-дефолт з іншими банківськими лініями можуть зрештою призвести до дефолту. Однак якщо компанія зуміє домовитися про нові умови по лінії передекспортного фінансування, ми очікуємо підвищення РДЕ назад до рівня “CCC”, – відзначає агентство.
Відповідно до прес-релізу, незважаючи на поточні проблеми з ліквідністю, “Креатив” залишається другою за величиною компанією з переробки насіння соняшнику в Україні після “Кернела” з експорто-орієнтованою виручкою (близько 78% виручки за 2013), що сприяє захисту від подальшого зниження курсу національної валюти.
У той же час, за очікуваннями Fitch, виручка “Креативу” за підсумками 2014 зменшиться більш ніж на 20% з огляду на різке зниження цін на сільськогосподарську продукцію. При цьому скорочення EBITDA буде менш серйозним завдяки значному пропозицією насіння соняшнику в Україні цього року і зниження гривневих витрат (в перерахунку на долари США).
Fitch також вказує, що позиція ліквідності компанії, що оцінюється в даний час як слабка, на наступні 12 місяців буде залежати від здатності домовитися про нові короткострокові банківські кредитні лінії і від генерування вільного грошового потоку у розмірі мінімум $70-100 млн, а також може підтримуватися за рахунок скорочення оборотного капіталу і більш ефективного управління ним.
Група “Креатив” є одним з найбільших виробників масложирової продукції в Україні. Спеціалізується на виробництві рафінованого рослинного масла, модифікованих жирів, твердих і м’яких маргаринів, майонезів та іншої продукції. Крім цього, займається виробництвом і продажем біопаливних пеллет, тваринництвом, вирощуванням зернових і технічних сільськогосподарських культур.
До складу групи входять три заводи з переробки соняшнику загальною потужністю близько 1,1 млн тонн насіння на рік, а також чотири заводи з виробництва модифікованих жирів і маргаринів із загальним річним обсягом виробництва понад 200 тис. тонн готової продукції (Кіровоградська обл.). В її складі також завод з переробки сої потужністю 270 тис. тонн на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас