У 2014-му ми заплатимо більше $8 млрд боргів, наступного року - $5,2 млрд, - Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2014-му ми заплатимо більше $8 млрд боргів, наступного року - $5,2 млрд, - Мінфін

Кредит&Депозит
472
Україна на сьогодні не має потреби в реструктуризації програми кредитування з боку Міжнародного валютного фонду попри штучні спекуляції щодо можливого дефолту країни через високу заборгованість. Це зазначив у понеділок під час зустрічі з журналістами в Вашингтоні міністр фінансів України Олександр Шлапак, передає Укрінформ.
“Від самого початку, як ми домовилися з МВФ по програмі кредитування та оцінили рівень боргового навантаження на Україну, ми вирішили, що ніякої реструктуризації боргу, навіть у найбільш м’якій її формі, не буде. Це принципова домовленість із МВФ, і я вважаю її абсолютно правильною”, – зазначив міністр.
Він навів прогнозовані розрахунки щодо виплати Україною боргів впродовж наступних кількох років.
“У 2014-му ми заплатимо більше $8 млрд боргів, наступного року – $5,2 млрд, у 2016-му – близько $3 млрд, і в 2017-му приблизно $4,5 млрд. Це найбільше навантаження, яке матиме місце впродовж цього та наступних трьох років”, – зауважив глава мінфіну.
Він підкреслив, що “Україна має надійних партнерів, які допоможуть нам в обслуговуванні цих боргів, і немає необхідності сьогодні іти на їх реструктуризацію”.
Міністр також висловив думку, що всі заяви про “неспроможність України оплатити борги” та заклики до рекапіталізації України виходять від двох зацікавлених джерел.
“Перше – це Росія, коли міністр Сілуанов дозволяє собі робити заяви про те, що Україна не обслуговуватиме борги РФ. Це маячня, і дуже образливо, що поважний економіст дозволяє собі такі речі”, – зазначив український міністр.
Друге джерело, за його словами, охоплює масу інвестиційних компаній, “які просто хочуть заробити на реструктуризації українських боргів”.
Водночас Олександр Шлапак визнав, що потреба в додатковому ресурсі для України може виникнути через низку факторів. Зокрема, за його словами, виникла складна ситуація з платіжним балансом через зменшення надходжень валюти в країну. Це стало наслідком втрати 30% експортного потенціалу на сході країни, введення обмежень з боку РФ, а також виникненні не зовсім сприятливих умов на ринку експорту товарів. Паралельно, підкреслив він, зросли потреби у валюті для розрахунків за газ та вугілля, яке Україна тепер змушена купувати в Південній Африці.
“Виходячи з цього, з’явилася достатньо серйозна волатильність на валютному ринку. Тобто, якщо і виникне потреба в додатковому ресурсі, то йдеться про ресурс, який міг би піти в валютний резерв НБУ, щоб підтримати його в цій складній ситуації”, – зауважив глава Мінфіну.
Він зазначив, що українська сторона отримала від міжнародних партнерів запевнення в тому, що в такому випадку всі необхідні ресурси будуть надані.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас