Китай уріже держкомпанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай уріже держкомпанії

Світ
216
Влада КНР уріже зарплати співробітників держкомпаній, що мають державну посаду, на 60%. В керівництві країни сподіваються, що такий захід допоможе різко знизити кількість працюючих в держкомпаніях чиновників, а також збільшить прозорість роботи інститутів.
Китайський уряд планує урізати рівень виплат менеджменту в державних компаніях. Про це повідомили джерела в міністерстві фінансів і міністерстві трудових ресурсів і соціального забезпечення КНР.
За їх словами, рішення про введення додаткового контролю над рівнем зарплат менеджменту вже було схвалено ЦК КПК, що означає його швидкий вступ в силу.
Тепер рівень зарплати співробітника високого рангу в китайській державній компанії визначатиметься за його послужним списком, а також по виду діяльності компанії.
Джерело з міністерства фінансів КНР вважає, що рішення призведе до урізання зарплат чиновників, які мають ранг, на 60%, оскільки законодавчо встановлює для них максимальний зарплатний рівень 900 тис. юанів на рік.
«Під дію даного рішення підпадають абсолютно всі керівні співробітники державних компаній, чию діяльність контролює центральний уряд», – розповів новинному агентству Xinhua помічник міністра трудових ресурсів і соціального забезпечення Ци Сяопін. Він також зазначив, що зміна рівня виплат в компаніях, якими керує влада місцевих адміністрацій, «повинно пройти в дусі політики центрального уряду».
Ще одне джерело з міністерства фінансів КНР вважає, що рішення спрямоване на дебюрократизацію державних компаній. «Подібна політика повинна змусити чиновників вибирати між роботою на державу і роботою в компанії», – розповів він. У той же час він зазначив, що це лише один із заходів, запланованих урядом КНР відносно держкомпаній.
На керівні пости в державних компаніях Китаю співробітники традиційно призначалися урядом і партією, а їх заробітна плата нараховувалася залежно від рівня відповідальності і складності роботи за єдиною тарифною сіткою.
В останні роки китайський уряд почав перейматися підвищенням рівня конкурентоспроможності менеджерів, тому на ряд постів тепер можуть претендувати і кандидатури, що представлені приватними рекрутинговими агентствами. На відміну від колег, призначених партійним керівництвом, вони не підпадають під дію зарплатних скорочень, але і не мають офіційного чиновницького рангу. Останній дає чиновникам можливості користуватися безкоштовними висококласними медичними послугами, знижками на різні групи товарів, а також службовими автомобілями.
Крім того, керівна посада в крупній державної компанії може стати для чиновника трампліном до більш високих державних посад. Так, колишній голова сільськогосподарського банку Китаю був недавно призначений помічником першого секретаря партійного комітету провінції Цзілінь.
На сьогодні керівна ланка майже всіх великих китайських держкомпаній і підприємств, включаючи і п’ять найбільших китайських державних банків, призначається комітетом трудових ресурсів при Компартії Китаю.
Саме тому зарплати голови та президента Банку Китаю в 2013 році склали 777,1 тис. та 996,9 тис. юанів, тоді як найнятий через приватне рекрутингове агентство директор з управління ризиками заробив понад 9 млн юанів.
У 2009 році влада Китаю вже намагалася обмежити рівень зарплат для керівної ланки фінансових компаній, що належать державі. Тоді максимум був встановлений на рівні 700 тис. юанів, але службовці також могли претендувати на серйозні премії за результатами роботи, які за підсумками року могли скласти більше 2,1 млн юанів. Заходи не справили належного впливу, оскільки компанії зазвичай просто збільшували їм зарплату за допомогою премій. Так, середня зарплата керівних співробітників держбанків з урахуванням премій тоді становила 1,5 млн юанів.
Однак цього разу рішення уряду, за словами колишнього керуючого партнера Towers Watson Чай Мінгана, носить більш продуманий характер і не дозволить компаніям збільшувати зарплати співробітників. Однак регулювання рівня зарплат державою не найліпша стратегія, впевнений експерт. «Держава повинна дбати про підвищення працездатності та рівня освіти співробітників, а вирішувати, скільки їм платити, мають самі компанії і ринок», – вважає Мінган.
Володимир Тодоров
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас