Країни світу стурбовані ознаками уповільнення глобальної економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни світу стурбовані ознаками уповільнення глобальної економіки

Світ
297
Голови центральних банків і мінфінів за підсумками зустрічей у Вашингтоні, що проходили в рамках сесії членів Міжнародного валютного фонду та Світового банку, висловили заклопотаність з приводу ситуації у світовій економіці.
Ризики того, що зростання світової економіки виявиться повільніше, ніж очікувалося, зросли, говориться в комюніке Міжнародного валютного фінансового комітету, основного органу, що визначає політику Міжнародного валютного фонду.
“Ряд країн опинилися перед низьким ростом, при високому рівні безробіття. Пожвавлення економіки відбувається в деяких розвинених країнах, зокрема в США і Великобританії”, – наголошується в документі.
Голова комітету, віце-прем’єр і міністр фінансів Сінгапуру Тарман Шанмугаратнам вважає, що зараз існує “дуже реальний ризик” того, що зростання світової економіки виявиться нижче потенційного.
Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард констатувала, що відбувається уповільнення зростання в таких країнах, як Росія і Бразилія, при цьому майбутня відміна стимулюючих заходів в розвинених країнах може чинити додатковий негативний вплив на країни, що розвиваються.
“Існує загальне розуміння того, що економічне відновлення виявилося слабшим, ніж очікувалося навесні, також воно стало більш нерівним по всьому спектру розвинених і країн, що розвиваються”, – сказав глава Європейського ЦБ Маріо Драгі.
Американський Федеральний резерв стурбований тим, що погіршення кон’юнктури в світі може негативно позначитися і на економіці США. Аналізуючи ці тенденції, американський ЦБ може відстрочити підвищення процентних ставок в США, пише The Wall Street Journal.
“Якщо зростання за кордоном буде нижче очікуваного, то пов’язані з цим негативні наслідки для американської економіки можуть змусити ФРС діяти повільніше, ніж було б за інших обставин”, – сказав в ході вашингтонських зустрічей віце-голова ФРС Стенлі Фішер.
Незважаючи на складну ситуацію, ринок облігацій в Європі бурхливо росте, збільшується заборгованість в Китаї, на рекордних позначках ринок акцій в США. У цій ситуації все голосніше звучать побоювання, що Ультрам’яка монетарна політика ЦБ розвинених країн, покликана підтримати зростання, привела до надмірно ризикованої поведінки нефінансових інститутів, а це в підсумку може викликати дестабілізацію на фінансовому ринку.
“У багатьох (учасників засідання комітету – ІФ-АФІ) прозвучало, що економічні агенти не бажають брати на себе економічні ризики, з великою неохотою починають новий бізнес. При цьому фінансові агенти, які працюють на фінансових ринках, навпаки надмірно ризикові. Вийшов у глобальній економіці новий дисбаланс, це дуже нездоровий дисбаланс “, – сказав за підсумками засідання комітету замміністра фінансів РФ Сергій Сторчак.
“Несподівана зміна настрою може легко викликати ланцюгову реакцію по всьому світу”, – попередила К.Лагард.
Санкції щодо Росії також впливають і на уповільнення економічного зростання в Європі, сказав глава російського Мінфіну Антон Силуанов. Останні прогнози Міжнародного валютного фонду по світовій економіці говорять про те, що все йде у знижувальному тренді, “а санкції тільки додають негативу в цьому прогнозі”, сказав він.
У той же час міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле застеріг від надмірного песимізму з приводу погіршення стану світової економіки.
“Немає підстав говорити про яку-небудь глобальну економічну кризу”, – заявив він на сесії МВФ. За словами міністра, незважаючи на безумовне збільшення ризиків, зростання економіки, як і колись, залишається “більш-менш задовільним”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас