Валюта потребує контролю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюта потребує контролю

Валюта
1763
Нацбанк почав перевіряти, чи продають банки населенню долари, що купуються ними у НБУ на спеціальних аукціонах. Тим установам, які притримують валюту, загрожує відкликання валютної ліцензії. І хоча минуло вже два аукціони, банкіри констатують, що поки і попит повністю не задоволено, і чорний ринок не усунено.
Обов’язковий продаж
Національний банк вирішив з’ясувати, куди йде валюта, яку він продає банкам для підживлення кас, а також які установи притримують наявну іноземну валюту. Центробанк вже двічі проводив валютні інтервенції з наповнення банківських кас готівкою – за два тижні на $159 млн. В результаті готівковий ринок повинен був насититися валютою для задоволення надлишкового попиту. Однак це не сталося.
Минулого тижня співробітники центробанку спільно з правоохоронними органами провели перевірки в 21 банку. Вони проходили щодня. «В результаті було виявлено шість порушень і три конвертаційні центри», – повідомив перший заступник глави НБУ Олександр Писарук журналістам у п’ятницю.
Топ-менеджер НБУ відмовився назвати банки-порушники, пославшись на те, що у деяких з них можуть бути об’єктивні причини для відсутності валюти в касах. Деякі установи не встигли завести валюту в ряд областей. Проте Олександр Писарук пообіцяв, що найближчим часом назви злісних порушників все ж стануть відомі громадськості. «Деякі банки довго робили валютні спекуляції. Всі вони будуть покарані, – заявив він. – До таких установ будуть застосовані жорсткі заходи впливу: позбавлення генеральної ліцензії на роботу з валютою та обмеження ліцензії на торгівлю нею».
Відхід у тінь
Банкіри говорять, що тих коштів, які Нацбанк їм продає для підживлення кас, теоретично повинно вистачити для всіх охочих купити валюту. «Якщо судити за даними НБУ за серпень, банками було продано валюти населенню $585, 3 млн, а куплено у населення $384 млн, тобто в серпні населення купило валюти на $200 млн більше, ніж продало. За вересень офіційних даних поки немає, – каже директор з фінансових ринків казначейства Фідобанка Роман Бондар. – Обсяг продажів Нацбанку вже може бути суттєвим для ринку і не тільки збити паніку, але й наситити ринок. Але загалом на сьогодні паніка на готівковому ринку вже пішла на спад».
Але фінансисти не виключають і того, що частина отриманої банками валюти може йти на чорний ринок, де її ціна хоч і знизилася, але все ще вище, ніж 13 грн/$ в обмінних пунктах банків. «Ми купили валюти з розрахунку $120-150 тис. на день. В принципі, такого об’єму повинно вистачати. Попит, звичайно, не зменшується, досить часто вишиковуються черги, але через ліміт в $200 обсяги продажу не можуть бути дуже великими, – говорить скарбник одного з банків. – Ті банки, які купили валюту у НБУ, не можуть залишити її собі на свої цілі, так як вони будуть зобов’язані продати залишки назад центробанку. Але може бути такий варіант, що валюта відразу продається ряду осіб, які забирають її на чорний ринок. Це означає, що банк займається спекуляціями і в нього погано йдуть справи».
Банкіри сподіваються, що через якийсь час ситуація стабілізується і Нацбанк скасує адміністративні обмеження, які посилюють ажіотаж на ринку. «Постійно НБУ не зможе робити аукціони щедрості, які все одно не впливають на ринок і не приводять до вільного доступу громадян до 200 доларів по 12,9 грн, – відзначає заступник директора департаменту казначейських операцій Юніон Стандард Банку Олександр Воронцов. – Поки будуть існувати будь-які заборони і обмеження, готівковий валютний ринок постійно відчуватиме потрясіння».
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас