Китай обганяє США в Африці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай обганяє США в Африці

Світ
464
Раніше цього року президент США Барак Обама провів перший в історії саміт США-Африка. Цей саміт підкреслює, що розвинені країни знову прагнуть зміцнити зв’язки з Африкою. Це підтверджується ще й тим, що прем’єр-міністр Японії вперше здійснив офіційні візити в ряд африканських країн за більш ніж 10 років.
На публіці про це не говорять, але США, ЄС і Японія прагнуть відвоювати у Китаю його зростаючий вплив в Африці в сфері комерційної промисловості. Досягли успіху чи в цьому Обама і його союзники? Якщо коротко, то ні.
На відкритті саміту глав шести компаній з найбільшим обсягом виробництва на континенті, включаючи такі сфери, як банківські операції, телекомунікації, сировину та споживчі товари, запитали, яка країна має найбільший вплив в Африці. Відповідь була одноголосним – Китай.
“Китай працює відмінно: вони приходять на континент з” терплячим “капіталом і довгостроковими планами розвитку”, – говорить Вімал Шах, голова компанії Bidco з Найробі. Він додає: “Вони не намагаються диктувати, як потрібно керувати країною”.
Іван Гласенберг, глава компанії Glencore з ПАР, підкреслив важливу роль Пекіна в будівництві доріг, портів та залізничних станцій: “Китай багато інвестує в розвиток Африки… І вони будують інфраструктуру в значних обсягах”.
Герберга вігвам, глава нігерійського банку Access Bank, погодився з загальному думкою, заявивши: “Я був практично у всіх країнах Африки, щонайменше в 50. Вплив Китаю зростає з кожним днем​​, і вони все роблять правильно”.
Немає нічого дивного в тому, що вплив Китаю в країнах Африки такй великй. Товарообіг Китаю з регіоном виріс з $ 10 млрд в 2000 р до більше $ 200 млрд у минулому році. Таким чином, Китай обійшов США і Євросоюз. Китай як і раніше дотримується політики невтручання в політичне життя африканських країн.
Політика “чекової книжки”
Але занепокоєння у західних країн викликає те, що вони не змогли наздогнати Китай або хоча б скоротити різницю з ним навіть після того, як Китай почали критикувати як в Африці, так і за її межами за його політику “чекової книжки”. Це відноситься до практики надавати позики африканським країнам, щоб отримати користь для своїх будівельних компаній, які будують все – від доріг до лікарень – на континенті.
Однак здається, що Китай перехитрив своїх конкурентів, вживши заходів, щоб заспокоїти своїх африканських критиків.
Наприклад, китайські чиновники визнали деякі свої помилки. Чжоу Сяочуань, керівник Центрального банку Китаю, на зустрічі з міністрами фінансів і главами ЦБ, щиросердно зізнався в тому, що деякі угоди Китаю з африканськими країнами були “не дуже добрими, чи не дуже задовільними”.
А Лі Кецян, прем’єр Китаю, під час свого першого візиту до Африки цього року заявив, що відносини між Пекіном і Африкою “сильно змінилися”. Такі заяви були дуже приємні главам африканських держав.
При цьому Китай все більше викликає критику за те, що він зацікавлений лише в африканських сировинних товарах і що він дає позики на проекти розвитку інфраструктури, які приносять прибуток китайським компаніям.
Заспокоїти критиків
У міру зростання такої критики Пекін пообіцяв збільшити інвестиції в інші сектори Африки, особливо в обробну промисловість і банківські послуги.
Сказано – зроблено: компанія First Automotive Works, один з найбільших автовиробників Китаю, відкрила в цьому році завод в ПАР. Взуттєві компанії відкрили магазин в Ефіопії, а кенійські банки розвивають відносини з китайськими державними фінансовими інститутами.
Китай також зробив крок від політики “чекової книжки” до багатомільярдних двостороннім угодам. У травні він заснував $ 2 млрд фонд в рамках партнерства з Африканським банком розвитку.
Навіть якщо деякі з цих кроків були прийняті чисто символічно, вони допомогли заспокоїти критиків. А це в свою чергу допомогло Пекіну зосередитися на розвитку свого економічного потенціалу. Не дивно, що Африка все ще в захваті від Китаю, незважаючи на загравання Обами і його союзників.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас