Обамі виберуть опонентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обамі виберуть опонентів

Світ
270
Менше ніж через місяць (4 листопада) в США відбудуться вибори до Конгресу. Згідно з прогнозами, демократи не тільки не покращать свої позиції в палаті представників, але і втратять більшість у сенаті. Такому результату голосування сприяють декілька факторів, але головний з них – невдоволення виборців президентом Бараком Обамою. До середини його другого терміну американці розчарувалися в політиці нинішнього господаря Білого дому. Допрацьовувати два роки, що Обамі доведеться в умовах неприхильності більшості законодавців до будь-яких його ініціатив.
Фактично волевиявлення в США вже почалося: американці можуть голосувати не тільки достроково, але і поштою. За всіма прогнозами, вибори будуть дуже напруженими для обох правлячих партій і повномасштабна перемога в федеральному уряді досі не гарантована ні демократам, ні республіканцям.
Діючий Конгрес контролюють одночасно обидві партії – республіканці займають більшість місць в палаті представників, а в демократів більшість у сенаті. Згідно з різними соціологічними дослідженнями, на майбутніх виборах Республіканська партія майже напевно збереже перевагу в палаті представників. Основна битва розгортається навколо сенату.
За Конституцією, верхня палата обирається хвилями – раз на два роки на вибори виходить тільки третина сенаторів. Цього року партії борються за 36 місць з 100, оскільки до обов’язкових 33 додалися місця, що звільнилися достроково в ході поточної сесії. Республіканцям потрібно виграти всього шість місць, щоб отримати контроль і над верхньою палатою Конгресу. При цьому з 36 місць десять вільні, а це значить, що діючі сенатори або відмовилися від переобрання, або подали у відставку в ході поточної сесії. Саме ці місця у фокусі уваги обох партій, і від них багато в чому залежить підсумковий результат.
Більшість аналітиків згодні в тому, що Республіканська партія гарантовано переможе в штатах Монтана, Південна Дакота і Західна Вірджинія, отримавши таким чином три місця від демократів, які відмовилися переобиратися. Ще три місця їм можуть принести традиційно республіканські штати (Аляска, Луїзіана та Північна Кароліна), представлені у діючому сенаті в силу незвичайного збігу обставин демократами.
А ще є кілька штатів, в яких чинний президент-демократ перемагав і в 2008 році, і в 2010 році, а демократи там почували себе комфортно аж до самого останнього часу. Але ситуація змінилася: виборці розчарувалися в Обамі, і його електорат перехоплює Республіканська партія. Заволодіти голосами тих, хто раніше підтримував демократів, республіканці можуть в Нью-Гемпширі, Колорадо, Айові. Таким чином, залишаються тільки два штати, де у кандидатів Демократичної партії найбільші шанси на перемогу – Колорадо та Мічиган.
Що ж робить ці вибори настільки непростими для Демократичної партії? Перш за все, становище сильно ускладнив особисто Барак Обама. Проміжні вибори в США – це завжди референдум по довірі діючому главі держави. Особливо коли мова йде про президента, який буде йти. У суспільства фактично залишається останній шанс висловити своє ставлення до господаря Білого дому.
Цього року демократам не пощастило, тому що представник їхньої партії, який очолює виконавчу владу, стабільно втрачає популярність. З весни рейтинг Обами неухильно падає. За оцінками центру Геллапа (американський незалежний центр дослідження громадської думки), за місяць до виборів лише 43 відсотки американців позитивно оцінюють діяльність президента, а 52 відсотки вважають, що він погано справляється зі своїми обов’язками. Серед республіканців супротивників політичного курсу Обами ще більше – 92 відсотка.
Демократам ці цифри не обіцяють нічого хорошого. Аналіз досліджень, проведених Геллапом з моменту закінчення Другої світової війни, свідчить: якщо рейтинг чинного президента на рік проміжних виборів нижче 50 відсотків, його партія зазнає на них поразку.
Цікаво, що рейтинг популярності самого Конгресу ще нижче рейтингу президента – всього 13 відсотків. Але це не допоможе демократам. Як свідчать довгострокові спостереження соціологів, невдоволення законодавчою владою найчастіше обертається саме проти партії президента, а не проти тієї, яка домінує в самому Конгресі. Так що низький рейтинг законодавчого інституту, призведе лише до того, що більша кількість діючих конгресменів втратять свої місця, але партійний розклад, по всій видимості, або залишиться той же, або остаточно зміститься в бік Республіканської партії.
Справа в тому, що за низьким рейтингом Конгресу варто загальне невдоволення американців федеральним урядом. Останні дослідження громадської думки показують: 72 відсотки громадян незадоволені тим, як управляється їх країна. Федеральний уряд як і раніше розглядається суспільством як неефективний, який займається партійними чварами і нездатний представляти інтереси громадян. Це невдоволення призводить до того, що американці неохоче довіряють контроль над всією федеральною владою одній партії. Хоча партійні зіткнення нерідко блокують законодавчий процес, знижуючи ефективність уряду в цілому, громадяни, стурбовані ростом ідейного радикалізму в обох партіях, вже кілька десятиліть в надії його обмежити поділяють контроль над інститутами влади між двома партіями. Значить, Республіканська партія з легкістю збереже контроль над палатою представників і з великою ймовірністю отримає контроль над сенатом.
Крім непопулярного президента на рівні підтримки демократів позначається і економічна ситуація. Незважаючи на те що США виходять з кризи, економічні показники ростуть украй поволі і більшість американців поки не бачать реального поліпшення у своєму повсякденному житті. Так, наприклад, безробіття дійсно скоротилося, але 6,6 відсотка – все ще дуже багато, за американськими мірками. Ці цифри говорять про те, що більша частина демократичного електорату – афроамериканці і низько кваліфіковані службовці – як і раніше живуть в умовах кризи, яка найболючіше вдарила саме по них.
За оцінками центру Pew Research, 66 відсотків американців вважають, що економіка відновлюється дуже повільно. При цьому більшість вважає, що Республіканська партія краще впорається з проблемою, ніж Демократична. Рейтинг президента в сфері економіки ще нижче його середнього показника – 35 відсотків.
Обамі виберуть опонентів
Нарешті, є ще один фактор, який традиційно ускладнює життя Демократичній партії на виборах до Конгресу – слабка виборча активність її електорату. Демократичної партії набагато складніше мобілізувати своїх прихильників на проміжні вибори, ніж Республіканській. На законодавчих виборах активніші літні громадяни та білі консерватори, в більшості своїй – республіканці. Афроамериканці ж, які становлять основу Демократичної партії, мобілізуються тільки на президентські вибори, про що свідчать часті поразки демократів до Конгресу.
Для Обами програш демократів означає, що будь-яку його ініціативу чекає протидія республіканської більшості в Конгресі. Тому шанси 44-го президента США реалізувати намічені соціальні реформи, дуже малі.
Лише одна обставина здатна допомогти Обамі досягти компромісу з опонентами в Конгресі – президентські вибори 2016 року. На них республіканці розраховують повернути собі Білий дім. Для цього їм треба надати виборцям результати своєї шестирічної діяльності в Конгресі. А крім того, продемонструвати ідейну поміркованість, яку так хочуть побачити в своїх представниках американці. Республіканцям доведеться показати, що вони здатні домовлятися навіть з президентом-демократом. Так що найменш ліберальні ініціативи Обами все-таки можуть бути схвалені законодавчим органом.
Проте основним напрямком діяльності в останні два роки Обами, напевно, буде зовнішня політика. Тут у нього, з одного боку, є шанс позбутися від реноме слабкого і нерішучого політика. З іншого – з міжнародних питань йому простіше заручитися підтримкою республіканців. Історичний досвід показує, що за наявності зовнішнього виклику, а таких сьогодні вистачає, обидві партії об’єднуються навколо президента.
Вікторія Журавльова
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас