Нова класифікація офісної нерухомості починає діяти в Києві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова класифікація офісної нерухомості починає діяти в Києві

Нерухомість
758
Ряд провідних міжнародних консалтингових компаній та учасників столичного ринку комерційної нерухомості завершили розробку нової класифікації офісної нерухомості (КОН) Києва.
Як повідомили представники міжнародних консалтингових компаній і компаній, що входили до робочої групи профільного Комітету з офісної нерухомості на базі Української Нерухомості клуб (URE Club), нова КОН Києва починає діяти сьогодні.
“Так як ми собі ставили за мету підвищити стандарти і поліпшити якість офісного ринку, ми розробили досить докладну класифікацію Вона складається з 40 критеріїв: 30 обов’язкових для класу “А”, 10 – рекомендованих, і 18 обов’язкових для класу “В”, 22 – рекомендованих”, – повідомила директор департаменту управління нерухомістю компанії IDP (Київ) Анна Скрипкіна.
За її словами, серед ключових особливостей нової КОН Києва, зокрема, відсутність обов’язкової прив’язки об’єктів класу “А” до так званого центрального ділового району столиці, а також класу “С” як такого.
Крім того, в новому варіанті документа враховано рекомендації Організації Об’єднаних Націй щодо наявності при оцінці класу офісного об’єкту такого підкритерії як доступність для людей з обмеженими фізичними можливостями, зазначила А.Скріпкіна.
При цьому вона звернула увагу, що Комітет з офісної нерухомості URE Club приймає пропозиції та зауваження від учасників ринку щодо внесення можливих змін до нової КОН Києва до 1 січня 2015 року.
А.Скріпкіна також уточнила, що, відповідно до нової КОН Києва, зокрема, для існуючих об’єктів є обов’язковими критерії місця розташування і транспортної розв’язки, тоді як з інших розділів можуть бути опущені один-два обов’язкових критерії.
Разом з тим з 1 січня 2018 роки для тих, що вводяться в експлуатацію об’єктів офісної нерухомості, винятків з КОН Києва не передбачається, зазначила А.Скріпкіна.
У свою чергу глава київського офісу компанії Jones Lang LaSalle (JLL) Дмитро Сенниченко уточнив, що, враховуючи нові критерії, на столичному ринку офісної нерухомості очікується переміщення об’єктів між класами “А” і “В” на рівні 10-15%.
“Цілі, основні, які переслідувалися (при розробці нової КОН Києва – ІФ) -. По-перше, єдина мова для власників і орендарів, що ми називаємо і яким класом і чому вони повинні відповідати Потім, це сформує “пулл” інвестиційних об’єктів”, – сказав він.
За словами Д.Сенніченко, за підсумками третього кварталу 2014 року в Києві зафіксовано 1,8 млн кв. м професійної офісної нерухомості, з яких 24% – класу “А”, і 76% – класу “А”.
Як повідомив старший менеджер по роботі з клієнтами департаменту офісної нерухомості компанії DTZ Україна (Київ) Денис Тучков, деякі критерії з колишньої класифікації столичних офісів увійшли в нову КОН Києва.
“Хотілося б звернути увагу, що, так як документ новий, однозначно він впливатиме на орендні ставки в майбутньому і на розріз ринку у відсотковому співвідношенні – діленні його на “А” і “В” класи”, – додав він.
В свою чергу керуючий партнер компанії CB Richard Ellis (CBRE) в Україні Радомир Цуркан зазначив, що на тлі розвитку столичного ринку офісної нерухомості і зростаючих вимог орендарів до власників об’єктів, колишня класифікація застаріла.
“Є навіть стереотипи такі, що якщо будівля заробляє орендну ставку рівня класу” А “, наприклад, прайм-рівень -. $ 30 і вище за 1 кв м без ПДВ і експлуатаційних витрат, то вона, чомусь, автоматично вважається класом” А “, – пояснив він.
Зі свого боку старший менеджер департаменту послуг у сфері нерухомості офісу EY в Україні (Київ, раніше – Ernst & Young) Сергій Кекух висловив упевненість, що впровадження нової КОН Києва дозволить структурувати ринок офісів, налагодити більш конструктивні та зрозумілі взаємовідносини між його учасниками, зокрема , власниками об’єктів і орендарями.
Відповідаючи на питання про можливе небажання деяких девелоперів керуватися в процесі роботи з потенційними клієнтами-орендарями новими критеріями, в разі якщо згідно з новою КОН Києва об’єкт буде віднесений до класу нижче, ніж раніше, учасники робочої групи повідомили, що власники таких офісів можуть зберегти колишній клас об’єкта шляхом його технічного переоснащення.
В іншому випадку такі офісні об’єкти попросту не увійдуть до портфель пропозиції консалтингових компаній.
Як повідомлялося, в червні 2013 року девелоперська компанія SOLID Group (Київ) повідомила, що нова КОН Києва буде затверджена Американською торговою палатою в Україні та Європейською бізнес асоціацією.
Раніше в URE Club заявили, що існуюча система класифікації українських офісних будівель розроблена ще в 2004 році Форумом операторів ринку нерухомості України і затверджена Торговою палатою США, проте багато з категорій, які вона включає, втратили актуальність.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас