Китай випереджає США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай випереджає США

Світ
707
Економіка Китаю під кінець року може обігнати по розміру економіку Сполучених Штатів і вийти на перше місце у світі. Причина такого росту в збільшенні доходів населення за рахунок кредитування, а також зміни методів статистичного підрахунку владою країни. Втім, бурхливий ріст поки не вирішує основних проблем в економіці Піднебесної.
Китайська економіка під кінець року вперше обійде американську, випливає з оновленої 7 жовтня бази макроекономічних прогнозів МВФ. До кінця 2014 року ВВП Китаю по паритету купівельної здатності (ППС) складе $17,6 трлн, ВВП Сполучених Штатів виявиться менше — $17,4 трлн.
Розрахунки внутрішнього валового продукту по ППС є однієї з методик, що дозволяють найбільше точно зрівняти вартість усіх товарів і послуг, зроблених у країні. Дана модель базується на теорії паритету купівельної спроможності, згідно з якою на однакову кількість грошей (у перерахуванні за поточним курсом інших валют) можна купити однакову кількість товарів і послуг у будь-якій країні миру.
Теорія б повністю відповідала практиці при вільному русі товарів і грошей у світі, однак через особливості реальної світової економіки розрахунки ВВП по ППС не завжди виявляється досить вірним.
Наприклад, при розрахунках ВВП КНР у поточних цінах у доларах китайська економіка виявляється як мінімум у півтора раза менше американської. По оцінках МВФ, під кінець року ВВП Китаю в поточних цінах складе всього $10,4 трлн. При цьому ВВП США буде рівнятися $16,8 трлн.
ВВП по ППС розраховується на основі Програми міжнародних зіставлень (International Comparison Program, ICP) під егідою Статистичної комісії ООН і Всесвітнього банку. У квітні 2014 року фахівці ICP уже заявляли, що економіка КНР доганяє США швидше, чим передбачалося, і ВВП Китаю, розрахований по паритету купівельної здатності, може вийти на перше місце у світі вже в 2014 році.
Показова динаміка: ще в 2005 році економіка Китаю становила лише 43% від економіки США (дані тієї ж ICP).
«США залишаються найбільшою економікою у світі, але Китай доганяє їх», — говориться в доповіді Програми міжнародних зіставлень.
Якщо економіці Піднебесної вдасться стати більше американської, то це буде перша зміна світового економічного лідера після 1872 року, коли США перехопили лідерство у Великобританії.
Західні ЗМІ вже поспішили поглузувати щодо найбільшої економіки світу. «Вибачай, Америка. Китай став найбільшою економікою світу», — пише американське видання The Business Insider.
«Причина такого росту китайської економіки досить зрозуміла, — говорить «Газеті.Ru» завідувач відділення сходознавства НІУ ВШЕ Олексій Маслов. – Справа в тому, що ріст китайського ППС завжди відставав від росту китайської економіки, що опускало всі макроекономічні показники вниз. Однак зараз зростання доходів населення почало помітно додавати, чому сприяли ряд державних програм уряду КНР, а також зміна методів розрахунків статистики в Піднебесній.
Починаючи з попереднього року бюро статистики КНР почало підраховувати доходи жінок, які раніше офіційно не були зареєстровані і не врахоувалиися».
Втім, незважаючи на ріст ВВП і доходів на душу населення, китайська економіка продовжує вповільнюватися. У КНР уже чотири роки відбувається поступове зниження темпів росту ВВП. В 2010 році цей показник досягав 10,4%. В 2011 році ріст сповільнився на 1,2% у порівнянні з попереднім роком і склав 9,2%. В 2012 році економіка Піднебесної виросла на 7,8%, в 2013 році — усього на 7,7%.
У березні 2014 року в ході другої сесії Всекитайських зборів народних представників 12-го скликання уряд КНР оголосив про очікування росту ВВП в 2014 році на 7,5%. Актуальною залишається й давня проблема перекредитування населення.
«Зростання доходів населення до певної міри фіктивне, — відзначає Олексій Маслов. – Китайські домогосподарства використовують значні суми грошей, якими, по суті, не володіють.
Ця кредитна кулька безумовно негативно буде позначатися на всій китайській економіці, змушуючи уряд КНР провадити свою економічну політику зважаючи на можливі ризики перегріву економіки».
Семен Михайлов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас