Нацбанк пообіцяв продавати більше валюти, але для уникнення маніпуляцій зможе додатково перевірити заявки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк пообіцяв продавати більше валюти, але для уникнення маніпуляцій зможе додатково перевірити заявки

Валюта
2088
Національний банк пообіцяв продавати банкам валюти більш ніж їм базово належить- понад затверджених лімітів. Про це йдеться в листі НБУ № 19-103 / 57511, розісланому по банківській системі.
«Регулятор дозволив банкам подавати заявки на покупку валюти під час проведення інтервенцій понад лімітів, які встановлені для конкретної фінустанови. Правда, обов’язковою умовою для участі в торгах за такими заявками необхідно за день до їх проведення перерахувати не менше 100% гривневого забезпечення на рахунок операційного управління НБУ. Але в цілому це позитивний крок, додаткова можливість для учасників ринку», – прокоментував документ радник голови правління «Євробанку» Василь Невмержицький.
Проте одночасно центробанк відправив підопічним телеграму №24-012 / 57359, в якій нагадав фінансистам про своє право відмовляти у продажу валюти тим банкам, які підозрювалися в маніпуляціях на міжбанку.
«Національний банк залишає за собою право здійснювати додаткову перевірку банків, а також контрактів клієнтів, зазначених у заявках на участь в аукціоні і не допускати до участі в аукціоні банки, які підозрювались у скоєнні спроб маніпулювання на валютному ринку або щодо яких встановлено факти, які можуть свідчити про проведення клієнтами ризикової діяльності відповідно до вимог законодавства, яке регулює відносини у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, а також банки, що мають непрозору структуру власності», – йдеться в документі.
Таке формулювання дозволяє чиновникам відмовляти у продажу долара, кому завгодно. «Головне питання: що саме НБУ назве маніпулюванням? Зараз ж як – поставив курс вище 12,95 грн ./$, на якому наполягає центробанк і все – це вже маніпуляція! І неважливо наскільки вище, може бути поставив тільки 13,2-13,4 грн ./$ – все одно маніпуляція. В теж час є окремі банки близькі до влади, яким зовсім недавно дозволялося виходити на міжбанк і з 14,7 грн ./$. І ніяких проблем і санкцій: коли держбанкам 2 жовтня НБУ не продав валюту під заявки імпортерів, їм продали», – зазначив перший заступник голови правління одного з великих банків.
Найбільше фінансисти побоюються корупції: що розпливчасті формулювання і занадто обтічні визначення проводитимуть до зловживань і «відкатами» – на адресу посадових осіб, які стануть допомагати тим чи іншим банкам отримати валюту від Нацбанку.
Напускну лояльність і заяви про продаж валюти понад ліміт пояснюють лише одним – прагненням НБУ «заморозити» побільше гривні на своїх рахунках. Адже якщо фінустанови, в надії отримати великі суми долара, стануть масово направляти гривневу передоплату на рахунки центробанку, регулятор зможе хоча б на час згорнути грошову масу на своїх рахунках. І хоча трохи знизити тиск на курс гривні та інфляцію.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас