В українських авіакомпаніях можуть початися страйки - профспілки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українських авіакомпаніях можуть початися страйки - профспілки

Особисті фінанси
1233
Профспілка “Асоціація льотного складу цивільної авіації України” допускає можливість проведення страйків в українських авіакомпаніях в найближчому майбутньому, посилаючись на рішення Європейського суду від 2 жовтня, що дає право на таку форму протесту.
“Якщо власники авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” (МАУ) не почнуть нормальний діалог з колективом, то страйк не за горами”, – повідомив віце-президент Асоціації Веніамін Тимошенко на прес-конференції в середу.
За його словами, в компанії немає первинної профспілкової організації, однак, за інформацією співробітників, в МАУ мають місце численні випадки грубого порушення трудового законодавства.
“Там працює три профспілки. Тільки одна з них – пілотська – ще якось відстоює свої інтереси. Наземний персонал страждає. До нас звернулися активісти… Вони також хочуть створити первинну профспілкову організацію від нашої всеукраїнської Асоціації льотного складу, щоб відстоювати свої права”, – сказав Тимошенко.
Крім того, за його словами, порушення трудового законодавства спостерігається практично у всіх авіакомпаніях України.
“Зокрема, у нас є первинна профспілкова організація в авіакомпанії “Ютейр Україна”. І десь місяць тому під нашим тиском перевізник почав виплачувати заробітну плату день в день. Але там має місце заборгованість більше року. Аргумент, що тепер існує право на страйк, буде дуже дієвим інструментом в переговорах з роботодавцями з точки зору дотримання законодавства”, – підсумував Тимошенко.
Нагадаємо, 2 жовтня Європейський суд з прав людини визнав таким, що суперечить Європейській конвенції прав людини рішення українського суду, прийняте в жовтні 2011 року, про заборону на проведення страйку персоналом авіакомпанії “АероСвіт”. Він також зобов’язав український уряд виплатити 20 тис. євро колишнім співробітникам авіакомпанії “АероСвіт” через судову заборону на проведення ними страйку.
За словами Веніаміна Тимошенко, це рішення дає легальне право на страйк всім працівникам транспортної галузі.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас