Уряд має намір виділити на реалізацію проекту "Стіна" додатково EUR6 млн - Яценюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд має намір виділити на реалізацію проекту "Стіна" додатково EUR6 млн - Яценюк

Казна та Політика
328
Кабінет міністрів має намір на засіданні в середу ухвалити рішення про виділення додаткових EUR6 млн на реалізацію проекту з облаштування українсько-російського кордону “Стіна”.
“Я просив би сьогодні прийняти ще одне важливе рішення. Йдеться про облаштування держкордону 235 млн грн – .. Це перша сума, яка виділена на ці цілі і сьогодні прийняти рішення про додаткові EUR6 млн, а загальний обсяг буде EUR66 млн, які дадуть можливість нам почати облаштовувати ділянку держкордону між Україною та Російською Федерацією”, – сказав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу.
А.Яценюк вкотре наголосив, що мирний план врегулювання конфлікту на сході України можливий у випадку відновлення Україною контролю над держкордоном.
“Виконання мирного плану неможливо при відкритому кордоні. Це ключовий елемент, Росія під цим підписувалася і вона це повинна виконувати. Ми як українська сторона готові забезпечити контроль за держкордоном України, якщо російська армія не буде розстрілювати українських прикордонників”, – додав він.
В оприлюднених на сайті Кабміну положеннях Плану дій “Відновлення України” зазначається: “Проект “Стіна”: будівництво та облаштування надійно укріпленого рубежу між Україною і Росією протягом шести місяців”.
Раніше в червні з ініціативою зведення стіни на кордоні з Росією виступав глава Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський. Він передав в адміністрацію президента України інженерний проект і техніко-економічне обгрунтування будівництва укріпленої стіни вздовж кордону з Росією протяжністю в 1920 км і вартістю близько EUR100 млн.
Проект передбачав будівництво на кордоні з Росією суцільного металевого паркану з високоміцної сталі з колючим дротом, по якому буде проходити електричний струм. Будівництво стіни передбачено на території Донецької, Харківської та Луганської областей.
За поданим проектом, підходи до загородження повинні перегороджувати глибокими і широкими ровами і колючим дротом. Це дозволить виключити доступ до загородження мирних жителів, тварин, а також автотранспорту та бронетехніки. Закритий для проникнення випадкових людей простір між ровами і забором повинен бути повністю замінований сигнальними і протипіхотними мінами.
Передбачалося, що вздовж стіни будуть розташовуватися групи українських військ, прикордонники та Нацгвардія України.
Фінансування даного проекту передбачалось за рахунок благодійних фондів.
Пізніше Рада національної безпеки і оборони (РНБО) вирішила доручити уряду провести односторонню демаркацію українсько-російського кордону у зв’язку з загрозами національній безпеці та розробити відповідний план проведення інженерних робіт на українсько-російській ділянці кордону.
Кабінет міністрів за дорученням РНБО ухвалив рішення про інженерно-технічне облаштування кордону з РФ. На документі стоїть гриф “секретно”.
10 вересня Кабінет Міністрів своєю постановою №448 зобов’язав Міністерство оборони спрямувати на зміцнення державного кордону 100 млн грн, раніше виділених урядом з резервного фонду державного бюджету.
Роботи з будівництва інженерних споруд в рамках реалізації проекту “Стіна” на кордоні з РФ вже розпочаті, перший етап планували завершити 30 вересня.
З метою забезпечення громадської безпеки Кабмін також прийняв рішення про тимчасове припинення руху через 16 з існуючих 65 пунктів пропуску державного українсько-російського кордону.
Держкордон з Росією має протяжність 2295 км при загальній протяжності українського кордону майже 6993 км, включаючи 1355 км морської ділянки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас