У непростих умовах Нацбанк повинен створити систему максимального заохочення акціонерів до вливання капіталу в банки, - Бахматюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У непростих умовах Нацбанк повинен створити систему максимального заохочення акціонерів до вливання капіталу в банки, - Бахматюк

Фондовий ринок
2387
Акціонери VAB Банку знайшли можливість докапіталізувати установу на 2,5 – 3 млрд грн за рахунок залучених ззовні інвестицій. Про це заявив головний бенефіціар банку Олег Бахматюк, повідомляє прес-служба підприємця.
“Ми знайшли можливість залучити частину коштів самостійно, а також звернулися до Національного банку України з тим, щоб він також взяв участь у підтримці ліквідності VAB Банку. Сьогодні вся банківська система опинилася в непростих умовах. Представники уряду прямо говорять про те, що у Фонду гарантування вкладів недостатньо коштів для покриття навіть незначної частини депозитів у разі посилювання ситуації. Тому НБУ повинен створити систему максимального заохочення акціонерів до вливання капіталу в банки. цього сьогодні потребують більшість фінустанов”, – заявив Бахматюк.
За словами Бахматюка, чистий відтік депозитів населення з початку поточного року склав понад 2 млрд грн. Він також зазначив, що VAB Банк – перший і поки єдиний на ринку банк, який звернувся до НБУ з такою пропозицією. “Успішна реалізація цього спільного проекту дасть позитивний сигнал ринку про готовність регулятора і властей в цілому підтримувати фінансову стабільність в банківському секторі. І зробити цей інструмент дієвим важелем для управління ситуацією”, – додав підприємець.
Власник VAB Банку відзначає, що у світовій практиці, коли йдеться про системні банки, інвестиції регулятора або уряду в банк, який докіталізується, як правило, співвідносяться з інвестиціями акціонерів як 3 до 1 (на 1 гривню інвестицій акціонера – 3 гривні державних коштів). “Це досвід, успішно випробуваний в Грузії, багатьох європейських країнах, де завдяки такому підходу вдалося уникнути масової ліквідації банківських установ”, – відзначає він.
Якщо досвід VAB Банку виявиться успішним і інші системні банки також будуть докапіталізовані, наступним кроком, вважає Бахматюк, необхідно проводити глобальну реформу банківського сектора. В рамках такої реформи повинні бути знижені процентні ставки по депозитах і кредитах і за допомогою них запущені механізми активного кредитування економіки. Крім того, держава повинна хоча б тимчасово запровадити 100% гарантії компенсації вкладів для підвищення довіри населення до банківської системи в цілому.
Станом на 1 липня активи VAB банку склали 23 543, 2 млн грн, кредити і заборгованість клієнтів 17, 224, 9 млн грн, власний капітал – 2 923,0 млн грн. Перше півріччя банк закінчив із чистим прибутком 303 тис. грн, за 2013 прибуток банку склав 1,856 млн грн. Найбільшим акціонером фінустанови є кіпрська компанія Quickcom Limited (86,778%), фактичним бенефіціаром якої є Олег Бахматюк.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас