Українські водії активно переробляють авто під газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські водії активно переробляють авто під газ

Особисті фінанси
4844
Стрибок цін на бензин в цьому році (з 12-13 до 16-17 гривень на літрі А-95) призвів до значного збільшення попиту на газ з боку автомобілістів.
Про це «Вістям» розповіли на українських АЗС.
«За рік споживання скрапленого газу в якості автомобільного пального зросло приблизно на 20%. Основна причина – зростання цін на бензин», – сказав нам віце-президент концерну «Галнафтогаз» (мережа АЗК «ОККО») Юрій Кучабський.
Підтверджують тенденцію і на інших заправках. «Ми спостерігаємо підвищення попиту на 10-15%», – запевнив директор департаменту зі зв’язків з громадськістю столичної мережі АЗС KLO Антон Фролов.
Деякі нафтотрейдери навіть збираються збільшити кількість газових модулів на своїх станціях для задоволення потреб автомобілістів. «Наприклад, концерн «Галнафтогаз» планує збільшити кількість газових модулів на заправних станціях на 20% і до кінця року ввести в експлуатацію 27 нових модулів, збільшивши їх загальну кількість до 173», – повідомив «Вестям» президент Асоціації «Газові трейдери України» Андрій Мизовець.
Дешевше навіть з переобладнанням
Основна причина переходу на газобалонне обладнання – бажання скоротити витрати на пальне. Різниця у вартості газу для авто і бензину на сьогоднішній день становить близько 35-45%, хоча підвищений попит на пропан-бутан недавно спровокував подорожчання і цього виду пального. «Але це подорожчання було менш значним, ніж бензину (приблизно на 2,5 грн/л)», – зазначив у розмові з «Вестями» Андрій Мизовець.
Якщо в середині лютого 2014 р. середня ціна пропан-бутану становила близько 6,34-6,66 грн/л, то у вересні вже 8,87-8,90 грн/л. Подорожчав і скраплений газ: у квітні він коштував 6,16-6,20 грн/м3, а вже вересні – 8,90-9,07 грн/м3. Водночас розцінки на бензин коливалися в рамках 16-17 грн/л.
Як розповіли «Вестям» на станціях, які займаються встановленням газобалонного обладнання (ГБО), на користь рішення переобладнати свій автомобіль на газ свідчать цифри: якщо автомобіль витрачає 10 л бензину на 100 км, то витрата скрапленого газу буде 11 л на 100 км. при тому, що 10 л бензину коштують 170 грн, а 11 літрів газу обійдуться в 99 грн.
Тому на станціях встановлення ГБО шикуються черги з охочих переобладнати свій автомобіль. «Я тиждень чекав, щоб переобладнати свою машину на скраплений газ», – зізнався «Вестям» директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.
Вибирають четверте покоління
Вартість ГБО варіюється в залежності від автомобіля, комплектації системи, типу та об’єму балона і, звичайно ж, курсу валют на момент встановлення. У доларах вона не змінилася: в середньому коливається від $400 до $2 тис. «Питання гривневої ціни пов’язане з курсом, і змінюється щодня. Її ми перераховуємо кожен день – прив’язуємося до рівня міжбанку», – пояснили нам в компанії «Автогаз Центр».
Як розповіли «Вестям» фахівці, автомобілісти найчастіше віддають перевагу установкам четвертого покоління через оптимальне співвідношення ціна/якість/економія. Наприклад, ГБО цього покоління на Daewoo Lanos коштує близько $650, на ГАЗель – близько $850.
Але якщо авто старе, вибирають недорогі ГБО другого покоління (близько $430). А для дорогих авто преміум-класу майстри рекомендують встановлювати ГБО 5 п’ятого покоління, вартість яких починається з $2 тис.
Газу вистачить усім
Експерти відзначають зростання пропозиції на ринку газового моторного пального. Наприклад, 8 вересня перший аукціон з продажу скрапленого газу власного виробництва провела компанія Регал Петролеум, яка стала другим після «Полтавської нафтогазової компанії» українським виробником скрапленого газу в Україні.
Але, на жаль, це не приведе до зниження ціни, оскільки вона безпосередньо прив’язана до вартості нафти, як і у інших нафтопродуктів. Але фахівці впевнені, що популярність газу буде зростати з подорожчанням бензину. «Ціни на нафту на світовому ринку потихеньку піднімаються, а чим вищою буде ціна на бензин, тим стрімкіше зростатиме попит на газ», – запевнив Андрій Мизовець.
При цьому на АЗС запевняють, що, незважаючи на що підвищення попиту, ні зараз, ні взимку дефіциту газу для автомобілістів побоюватися не варто. «Ми не відчуваємо дефіциту в газі і, сподіваємося, ця ситуація з приходом зими не зміниться», – сказав «Вестям» Антон Фролов.
Денис Вергун
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас