Чому НБУ обмежив перерахування грошей на зарплатні картки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому НБУ обмежив перерахування грошей на зарплатні картки

Казна та Політика
1855
Обмеження перерахування коштів на зарплатні картки пов’язано із змінами в Податковому Кодексі України і введення податку на депозити фізосіб, впевнені експерти. Нагадаємо, 1 жовтня 2014 НБУ в листі №25-110 рекомендував комерційним банкам використовувати зарплатні рахунки виключно для зарахування зарплат, пенсій, стипендій або соцвиплат. При цьому регулятор обмежив можливість їх поповнення готівкою через банкомат, за допомогою перекладів і т.п.
Фахівці розповіли “Сегодня.ua”, з чим пов’язано це обмеження і як воно позначиться на звичайних громадянах.
За словами Ганни Апостолової, начальника відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Rating, ця новація спростить процедуру податкового обліку, адже саме на банки покладено функцію стягнення податку на депозит з фізосіб і перерахування його в казну.
“Саме на банки покладено функції податкового агента при нарахуванні процентних доходів на користь фізичних осіб за депозитами, поточним і ощадними рахунками. Також банки здійснюють утримання та перерахування на окремий рахунок суми податку з метою подальшого її перерахування у встановлені терміни. Саме тому виникла необхідність розмежування в аналітичного обліку рахунків, на які здійснюється нарахування зарплат, пенсій та інших соцвиплат і рахунків, на які перераховуються інші надходження на користь фізичних осіб”- каже експерт.
Ольга Колесніченко, заступник Голови Правління АВАНТ-БАНКу, додає, що НБУ обмежив інші зарахування на картку, щоб з суми пасивних доходів (пенсій, зарплат) не стягувалися податок у розмірі 15%.
“Так, дійсно НБУ рекомендував банкам відкривати рахунки з особливим режимом використання, а саме для зарахування зарплат, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Даний режим використання рахунків дозволить банкам не утримувати податок на пасивні доходи – 15% при виконанні нарахувань за даними рахунками клієнтів . Саме тому режим даних рахунків не допускає будь – яких інших зарахувань як власниками власних рахунків, так і грошових переказів від третіх осіб”, – говорить банкір.
Схожу думку висловила й начальник управління розробки продуктів UniCredit Bank Ольга Шостак, додавши, що банки будуть пристосовуватися до нововведення НБУ по-різному, але в кінцевому підсумку клієнти цього можуть і не відчути.
“Відповідно до закону, податок (на депозити – ред.) не стягується з доходів, отриманих по зарплатних, пенсійних і інших соціальних рахунках. Але ж на такому рахунку може лежати як пенсія, так і перераховані кимось кошти. При цьому на дохід від відсотків на пенсію податок не нараховується, а на дохід від решти коштів повинен нараховуватися, а розділити ці кошти для розрахунків на одному рахунку неможливо. В результаті, у банків було два виходи – або розділити рахунки, обмеживши операції з виключно соціальними, або обнулити ставки по ним. Багато банків, і наш зокрема, пішли іншим шляхом. Клієнтам запропонували для накопичення коштів інші, більш вигідні продукти, а так як з соціальних рахунків доходу немає, то й обмеження ніякі вводити не знадобилося. В результаті, останнє роз’яснення Нацбанку ніяк не вплинуло на проведення операцій нашими клієнтами”, – додає експерт.
А от Сергій Яременко, колишній заступник глави Національного банку України, каже, що нововведення НБУ могло нівелювати спекулятивну складову, яка дозволяла окремим людям виводити через зарплатні рахунки суми у валюті, обминувши тим самим обмеження Нацбанку.
“Спектр операцій, який давався за картками був досить широким – з них можна було купувати валюту в безготівковому порядку, яку потім можна було отримувати в готівці. Тому всі обмеження, які були введені з купівлі-продажу валюти, нівелювалися цим способом. Цим, звичайно , займалися тільки самі “просунуті” верстви населення, але й то не всі – тільки ті, кому це було вигідно. При цьому, такі операції могли бути на великі суми. Тому, щоб зробити тотожною нормативну базу щодо купівлі готівкової валюти з картковими – це і було зроблено. Раніше всі обмеження з продажу-купівлі проходилися через крос-курси (через євро та інші валюти конвертували в долари – ред.), і це було пролом, і тільки кілька днів тому ввели обмеження на крос-операції “, – Сергій Яременко, колишній заступник глави Національного банку України.
За словами директора Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, лист-рекомендація НБУ не є нововведенням для європейської банківської практики, і українцям варто звикати до цього.
“Треба буде українцям звикати до трохи незвичайної ситуації тому, що, в принципі, це європейський досвід. Там зазвичай дійсно є тільки зарплатна картка, і при внесенні готівки викликає завжди питання. Для деяких українців дійсно буде незручно мати дві картки, але така ситуація” – резюмує експерт.
Олександр Харько
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас