Нова хвиля бою з «тінню»: ДФС і Нацбанк готують пакет пропозицій щодо боротьби з конвертаційними центрами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова хвиля бою з «тінню»: ДФС і Нацбанк готують пакет пропозицій щодо боротьби з конвертаційними центрами

Казна та Політика
2496
Міжвідомча робоча група з протидії зловживанням на грошово-кредитному та валютному ринку України, куди увійшли зокрема представники Нацбанку і Державної фіскальної служби України (ДФС), готує пакет пропозицій щодо боротьби з конвертаційними центрами. Про це повідомили джерела в ДФС.
Відзначається, що пропозиції стосуватимуться підвищення ефективності валютного контролю, детінізації ринку готівкової валюти, спільного відпрацювання банків, задіяних в роботі великих конвертаційних центрів.
Учасники міжвідомчої групи заявляють, що завдяки налагодженому останнім часом інформаційному обміну між фіскалами і регулятором, одним з результатів спільної роботи стало встановлення повної “карти взаємозв’язків” між комерційними банками і транзитно-конвертаційними групами. “Раніше подібного горизонтального обміну та координації дій уповноважених державних органів не існувало”, – зазначили учасники міжвідомчої групи.
У міжвідомчій робочій групі додали, що через відсутність тісної взаємодії між правоохоронцями та регулятором, односторонні дії кожної зі сторін найчастіше мали обмежений ефект. В результаті, не тільки сформувався, але і структурувався ринок незаконних транзитно-конвертаційних послуг, а також склалася тісна координація дій між конвертаційними центрами, банками та комерційними підприємствами. Так, між ними спостерігається досить високий рівень обміну інформацією з метою узгодження нелегального валютного курсу, перевірки надійності клієнтів, оповіщення про активність і заходах правоохоронних органів.
Завдяки об’єднанню зусиль НБУ, ДФС, МВС і фінмоніторингу, сьогодні вже не можна сказати, що держава виступає більш слабкою стороною в протистоянні з цими негативними явищами”, – відзначило джерело.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас