Спрощення контролю НБУ за кадрами банків заощадить кошти держбюджету - УКБС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спрощення контролю НБУ за кадрами банків заощадить кошти держбюджету - УКБС

Казна та Політика
745
Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” повідомила Національному банку України про необхідність вдосконалення існуючої процедури отримання регулятором інформації від банків у разі кадрових змін, передає прес-служба УКБС.
За повідомленням, це не тільки спростить подання даної інформації, а дозволить уникнути застосування невиправданих штрафних санкцій і заощадить кошти Держбюджету.
Так, відповідно до вимог Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів (постанова НБУ від 08.09.2011 № 306, далі – Положення) банки зобов’язані повідомляти НБУ протягом трьох робочих днів про зміни оргструктури та складу керівників банку та підрозділів (філій, представництв), які відповідають за надання фінпослуг.
УКБС зазначив, що в умовах суспільно-політичної нестабільності банки змушені оперативно відкривати або закривати свої відокремлені підрозділи, філії, відділення. Зокрема, фінустанови масово згортають діяльність в тих регіонах країни, які знаходяться в зоні ведення військових дій, і відновлюють роботу підрозділів у разі звільнення територій. Це обумовлює постійні оперативні зміни в кадрових призначеннях керівників окремих структурних одиниць банківських установ.
В таких умовах у банків з розгалуженою регіональною мережею виникають проблеми за повідомленням НБУ в 3-денний термін про зміну керівників структурних підрозділів. Оскільки існують об’єктивні причини, які не дозволяють здійснити це термінове інформування на паперових носіях. Йдеться про ситуацію, коли керівник профільного підрозділу банку (з підписом якого спрямовуються такі повідомлення) є тимчасово відсутнім через відрядження, відбувся непередбачуваний збій в роботі задіяних в процесі профільних підрозділів. Тому вимога НБУ про надання в стислі терміни в існуючих умовах (насамперед, військових дій на Сході) призводить до додаткових матеріальних витрат, а невиконання даної норми тягне відповідальність при проведенні інспекційних перевірок.
Для вирішення зазначеної проблеми УКБС запропонував збільшити до 5 робочих днів встановлені терміни для повідомлення банками регулятора про зміну керівників (голів правлінь та директорів філій), а також передбачити можливість подання даної інформації в електронному вигляді.
УКБС поділяє необхідність контролю регулятора за призначеннями перших осіб банків (голови правління / керівника філії). Проте вважає недоцільним контроль НБУ за внутрішньокадровими призначеннями в безбалансових відділеннях. Адже відповідальними особами за здійсненням операцій в безбалансових відділеннях (здійснюють лише обмежений перелік операцій) є керівники головних структурних підрозділів банків (голови правлінь та керівники філій), на балансі яких вони функціонують.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас