Нерозкриття даних про власників українських компаній каратиметься штрафом до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів - законопрект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерозкриття даних про власників українських компаній каратиметься штрафом до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів - законопрект

Казна та Політика
460
Нерозкриття даних про власників українських компаній каратиметься штрафом або громадськими роботами на строк до 240 годин. Про це йдеться в проекті Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів”.
Зокрема, пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, доповнивши його статтею 2092 “Порушення вимог з надання інформації про кінцевого вигодонабувача юридичної особи”.
“Неподання керівником юридичної особи або особою, уповноваженою діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), державному реєстратору інформації про кінцевого вигодонабувача юридичної особи, передбачене Законом України” Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”, або надання ними державному реєстратору завідомо неправдивої інформації про кінцевого вигодонабувача юридичної особи карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста шістдесяти до двохсот сорока годин”, – йдеться в тексті документа.
Крім того, Господарський кодекс України пропонується доповнити новою статтею 641 “Кінцевий вигодонабувач підприємства”.
“Підприємства, крім державних та комунальних підприємств, зобов’язані встановлювати свого кінцевого вигодонабувача, регулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього і надавати її державному реєстратору, у випадках і в обсязі, передбачених законом. Термін “кінцевий вигодонабувач” розуміється в значенні, що вживається в Законі України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванні тероризму”, – йдеться в документі.
Крім того, ст.216 Кримінального процесуального кодексу України пропонується доповнити ч.6: “У кримінальних процесах про злочини, передбачені статтею 2092 Кримінального кодексу України, досудове розслідування здійснюється слідчим того органу, який почав досудове розслідування”.
У разі прийняття законопроекту, юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, повинні подати державному реєстратору відомості про свого кінцевого вигодонабувача протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом.
При цьому Кабінету міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом слід привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, а також забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом .
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас