На болгарських виборах перемогла партія, яка може заборонити "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На болгарських виборах перемогла партія, яка може заборонити "Південний потік"

Світ
1282
Попередні підсумки дострокових парламентських виборів в Болгарії свідчать про те, в новому парламенті країни буде вісім партій, жодна з яких не отримала більшості.
Лідером стала правоцентристська партія ГЕРБ на чолі з Бойком Борисовим. Поточний її результат – близько 33% голосів, повідомляється на сайті ЦВК Болгарії.
Партія Борисова ратує за поглиблення євроінтеграції на противагу проросійській політиці соціалістів. Зокрема, минулий уряд був готовий на спорудження газопроводу в обхід України Південний потік при будь-яких умовах. ГЕРБ підкреслив, що не має наміру підтримувати проект Газпрому без схвалення Євросоюзу. Останній, в свою чергу, останнім часом висловлюється про трубопровід негативно, пред’являючи Москві претензії.
Лідер ГЕРБ вже керував урядом Болгарії в 2009-2013 роках. Тоді Борисов, зокрема, не дуже підтримував російські проекти в сфері енергетики. Його кабінет відмовився від робіт по спорудженню АЕС Білене, яке почалося ще в епоху СРСР.
Другий результат – у Коаліції за Болгарію, в яку Болгарська соціалістична партія увійшла з союзниками по лівому флангу. Вони отримали близько 15% голосів на 10% менше, ніж в 2013 році.
Увійшли до парламенту і дві націонал-популістські політсили – Патріотичний фронт і партія Атака Волена Сидорова. Останній організовував в Софії мітинги проти війни в Україні, на яких оголошувалися гасла, синонімічні кремлівської пропаганди. Атака при цьому показала відчутно гірші результати, ніж на минулорічних виборах, ледь подолавши чотиривідсотковий бар’єр.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас